Afstudeeropdracht

Het verduurzamen van de Abe Bonnema woningen in Aldlân

17 april 2019

Afstudeeropdracht studenten Technasium

Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, moeten we maatregelen nemen. En er zijn geen maatregelen te klein, zolang we er allemaal mee bezig gaan. Een van de zaken die we aan kunnen pakken, is het verduurzamen van eigen woning. Verduurzamen kan stapsgewijs en er zijn veel verschillende maatregelen denkbaar. Maar waar begin je en hoe denken de eigenaren van deze woningen hierover?

Deze 6e jaars studenten Technasium stonden voor een flinke uitdaging. Voor hun afstudeeropdracht hebben de studenten een adviesrapport opgesteld over hoe de Abe Bonnema woningen in oost-Aldlân het beste verduurzaamd kunnen worden. Er is rekening gehouden met diverse factoren, zoals haalbaarheid, kosten en duurzaamheid. Het onderzoek is inmiddels afgerond en onze collega’s Joep en Arno waren natuurlijk ook bij de presentatie van het adviesrapport.

Interessant is het veldonderzoek waaruit blijkt dat de bewoners gemiddeld genomen al redelijk op leeftijd zijn en niet meer zo veel willen veranderen aan de woning. Voor dit veldonderzoek zijn de studenten met een enquête langs de deuren gegaan in Aldlân. Een manier om met de bewoners zelf in gesprek te raken en te horen wat hun standpunten zijn. Voor het onderzoek hebben de studenten gekeken naar verschillende maatregelen die de woning zouden kunnen verbeteren, waaronder:

  • de verwarming;
  • de isolatie;
  • de verlichting;
  • de waterhuishouding;
  • de ventilatie;
  • andere laagdrempelige maatregelen.

Het is mooi om te zien hoe enthousiast de studenten ermee aan de slag zijn gegaan en duurzaamheid omarmen. Dit blijkt ook uit de eigen proeven die ze hebben gedaan, het hergebruiken van “grijs” (douche) water en het rendement van zonnepanelen te testen door het toepassen van verschillende kleuren licht.

Voor studenten kan het lastig zijn om een opdrachtgever te vinden voor een afstudeeropdracht. Hierdoor kwamen zij redelijk laat bij Energie Inspectie terecht en bleef er weinig tijd over om hun afstudeeropdracht op te starten en af te ronden. Eigenlijk te weinig tijd voor een project van deze omvang. Toch hebben zij ondanks de tijdsdruk, knap werk verricht!

 

Duurzaam Aldlân

In samenwerking met gemeente Leeuwarden en Duurzaam Aldlân is het voor woningeigenaren in Aldlân mogelijk om energiescans aan te vragen. Een energie adviseur van Energie Inspectie komt langs om de woning op te nemen voor een energiescan en stuurt daarna een rapport op met persoonlijk energieadvies.