De informatieplicht goed geregeld

Informatieplicht energiebesparing voor bedrijfspanden (EML)

Vraag direct een offerte aan

Wat is de informatieplicht energiebesparing?

In 2019 is bij de energiebesparingsplicht de informatieplicht toegevoegd. De nieuwe energie-aangifte heet officieel de informatieplicht energiebesparing en valt onder de Wet milieubeheer.

Dat betekent dat u als huurder of verhuurder van een bedrijfspand met een verbruik van meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m³ gas, een volledig rapport moet indienen bij de RVO. Vóór 1 juli 2019! Wie dit niet doet, heeft kans op een fikse dwangsom.

Geldt de informatieplicht ook voor uw organisatie?

Bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m³ gas verbruiken hebben een meldplicht energiebesparing. Controleer of uw organisatie ook moet voldoen aan de informatieplicht. De RVO heeft hier een handig stappenplan voor gemaakt.

  Hulp bij de informatieplicht? Wij helpen u graag.

  Energie Inspectie heeft onafhankelijke en deskundige energieadviseurs die uw pand komen inspecteren, u adviseren en de administratie voor u regelen door de melding bij RVO.nl voor u uit te voeren.

  Maakt u gebruik van ons EML Totaal+ pakket, dan monitoren wij uw energieverbruik zodat wij u advies kunnen geven over nieuwe erkende maatregelen die voor u het meest interessant zijn. Dan bent u ervan verzekerd dat u goed voorbereid bent op toekomstige energieaangiftes.

  Erkende MaatregelenLijst energiebesparing (EML)

  De Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML) wordt als uitgangspunt genomen voor het rapport wat u in moet dienen bij RVO.nl. Op de Erkende MaatregelenLijst staan energiemaatregelen die zich binnen vijf jaar terug moeten verdienen. Dit kunnen laagdrempelige maatregelen zijn, maar grote maatregelen zijn ook mogelijk. Het doel is om bedrijven bewust te maken van hun energiegebruik en om te laten investeren in een duurzame bedrijfsvoering. Wie kan besparen, moet ook besparen.

  Welke EML bedrijfstakken zijn er?

  Er zijn voor 19 bedrijfstakken een EML opgesteld

  • Metaalelektro en MKB-metaal
  • Autoschadeherstelbedrijven
  • Gezondheids- en welzijnszorginstellingen
  • Kantoren
  • Onderwijsinstellingen
  • Commerciële datacenters
  • Rubber- en kunststofindustrie
  • Levensmiddelenindustrie
  • Agrarische sector
  • Mobiliteitsbranche
  • Sport en recreatie
  • Hotels en restaurants
  • Drukkerijen, papier en karton
  • Bouwmaterialen
  • Verf en drukinkt
  • Tankstations en autowasinrichtingen
  • Meubels en hout
  • Bedrijfshallen
  • Detailhandel
  • Bedrijfstak zonder EML

  Energiemanagement met het energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS)

  Het Energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) is vanaf 1 januari 2018 een verplichte erkende maatregel voor zes branches. Ook deelnemers aan het MJA convenant, wat in 2020 afloopt, dienen aan deze EBS verplichting te voldoen. Met een EBS kunt u energiestromen meten, registreren en bewaken. Het systeem helpt om energieverbruik en energieverspilling inzichtelijk te maken.

  De EBS verplichting geldt bij een verbruik van meer dan 25.000 m3 (of aardgasequivalenten) per jaar voor de branches:

  • kantoren
  • onderwijsinstellingen
  • sport en recreatie
  • hotels en restaurants
  • detailhandel
  • gezondheidszorg- en welzijnszorginstellingen.

  Wij kunnen u helpen aan de EBS erkende maatregel te voldoen via ons EnergieManagementSysteem (EMS). Deze maatregel kunt u als aparte dienst (Energiemanagement voor bedrijven) bij ons afnemen.

  Zorgeloos verder met professioneel energiemanagement

  Onze adviseur helpt u met de implementatie van ons EnergieManagementSysteem (EMS) door deze te koppelen aan slimme meters. Via een online portal kunt u het energieverbruik en de kosten monitoren. Indien gewenst kan onze adviseur met u mee kijken en de gegevens gebruiken om u advies op maat te geven, met als doel het energieverbruik verder omlaag te brengen. Dat kunnen bijvoorbeeld energiezuinigere instellingen zijn van onder andere klimaatinstallaties voor koeling en verwarming en ventilatie. Maar andere aanvullende maatregelen kunnen ook tot het advies behoren.

  Ook als de EBS erkende maatregel niet voor uw branche verplicht is, kunnen wij door energiemanagement toe te passen, u helpen met het besparen en inzichtelijk maken van uw energiekosten.

  Erkende maatregelen energiebesparing
  iedere 4 jaar melden

  U hoeft niet ieder jaar energieaangifte te doen voor informatieplicht energiebesparing. De erkende maatregelen die u uitvoert moeten zich binnen vijf jaar terugverdienen, maar u bent verplicht om iedere 4 jaar energieaangifte te doen.

  Handhaving en toezicht op informatieplicht energiebesparing

  Het indienen van erkende maatregelen bij het eLoket van RVO.nl is een verplichting, maar wie controleert of u dit daadwerkelijk doet? Lokale omgevingsdiensten en gemeentes zijn aangesteld om deze controles uit te voeren. Zij kunnen bij RVO.nl de rapportages opvragen. Aan de hand van deze rapportages kunnen zij vragen gaan stellen of controles uitvoeren bij uw organisatie.

  Als er wordt vastgesteld dat u zich niet aan de meldplicht heeft gehouden, of bepaalde zaken in de rapportage kloppen niet. Dan kunnen zij dwangsommen op gaan leggen om u te dwingen alsnog aan de informatieplicht te voldoen. Deze dwangsommen kunnen behoorlijk oplopen. Terwijl de energiebesparende maatregelen die u dient te nemen, zich binnen vijf jaar weer terug verdienen. Het is dus echt zonde van het geld om een dwangsom te riskeren voor maatregelen die u uiteindelijk geld gaan besparen.

  Zelf energieaangifte informatieplicht doen

  Bij het eLoket van RVO.nl kunt u zelf de aangifte indienen. U heeft hier wel eHerkenning voor nodig. De schatting is dat de aangifte ongeveer anderhalf uur in beslag neemt. Inmiddels horen wij van veel ondernemers dat de aangifte hen aanzienlijk veel moeite kost, doordat de nodige technische kennis ontbreekt. De rapportage indienen is één verplichting, maar wat u indient moet natuurlijk wel kloppen. Zo niet, dan heeft u nog steeds een probleem als u gecontroleerd wordt.

  Deadline meldplicht uiterlijk 1 juli 2019

  De deadline voor de eerste informatieplicht energiebesparing is op 1 juli 2019. Wanneer u niet aan de meldplicht heeft voldaan, heeft u kans op hoge dwangsommen door het bevoegde gezag. De volgende deadline is over vier jaar in 2024.

  Heeft u de deadline van de informatieplicht 2019 gemist?

  Valt uw bedrijf onder de informatieplicht, maar de deadline is inmiddels gepasseerd. Doe dit alsnog zo snel mogelijk. Besteed u de aangifte liever uit, vraag dan vandaag nog een offerte op. We kunnen niet garanderen dat u geen boetes krijgt als u de informatieplicht pas na de deadline regelt, dat hangt van het bevoegd gezag af. Met gezond ondernemersverstand is het voorstelbaar dat de consequenties minder erg zijn als u alsnog snel actie onderneemt.

  Eenvoudig aan de informatieplicht voldoen doet u zo

  In Nederland zijn er genoeg energieadviseurs die u kunnen helpen om aan de informatieplicht te voldoen. Energie Inspectie heeft onafhankelijke en deskundige energieadviseurs die u graag verder helpen. Dit doen wij door middel van vier stappen.

  Informatieplicht energiebesparing: in 4 simpele stappen voldoen met EML Totaal+

  Wij helpen organisaties met inventarisatie, advies, administratie en monitoring om te voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. Deze totaalservice wordt als dienst aangeboden vanuit ons EML Totaal+ pakket.

  De 4 stappen die wij voor u doorlopen:

  U

  1. Inventarisatie

  – U weet hoe u er voor staat.

  Onze energie adviseur verzorgt een nulmeting van uw bedrijfsruimte. Hij bezoekt uw pand, neemt de aanwezige voorzieningen op en registreert dit ter plekke.

  2. Advies

  – U weet nu welke maatregelen nodig zijn.

  Wij kennen de wetgeving op het gebied van energieverduurzaming als geen ander. In het EML Totaal+ pakket maakt onze adviseur voor u inzichtelijk welke energiebesparende maatregelen noodzakelijk zijn.

  N

  3. Administratie

  – De energieaangifte wordt compleet voor u geregeld

  Vanuit ons EML Totaal+ pakket melden wij alle noodzakelijke gegevens bij RVO.nl. Dus geen gedoe met inloggen via eHerkenning. Wordt uw organisatie gecontroleerd, dan zijn alle gegevens correct bij RVO.nl gemeld.

  p

  4. Monitoring

  U ontvangt integraal advies van ons op basis van de erkende maatregelenlijst.

  Op ieder moment voor u inzichtelijk vanuit de EML Totaal+ beheermodule. U krijgt inzicht in uw energieverbruik en de factoren die hier invloed op hebben. Helder vertaalt en in duidelijke vergelijkingen. Uw werkomgeving zal verbeteren samen met uw energieverbruik.

  p

  5. Bonus: positief positioneren met energiebesparing

  Uw besparing intern en/of extern delen.

  Energie besparen? Gebruik het voor uw marketing.
  Doe uw voordeel met de informatieplicht en laat aan uw klanten en werknemers ook zien dat u aan een duurzame toekomst werkt. Duurzaam ondernemen wordt alleen maar belangrijker. Communiceer uw besparing en het rendement van de uitgevoerde energiebesparende maatregelen eenvoudig via onze nieuwe marketingcommunicatie-oplossing.

  Deze bedrijven hebben de informatieplicht al goed geregeld met ons EML Totaal+ pakket:

  Informatieplicht energiebesparing goed geregeld

  Wilt u geen zorgen over de energieaangifte voor de informatieplicht energiebesparing en wilt u functioneel inzicht in het energieverbruik van uw bedrijfspand? Neem dan snel contact met ons op via 
  058 30 31 100, mail naar info@energieinspectie.nl of vul het onderstaande formulier in en ontvang een offerte.

  Misschien ook interessant

  Energielabel bedrijfspand 

  EED energie-audit

  Gerelateerde nieuwsartikelen

  Is de EED energie-audit voor woningcorporaties verplicht?

  Is de EED energie-audit voor woningcorporaties verplicht?

  Er lijkt nog veel onduidelijkheid te leven of woningcorporaties ook verplicht zijn tot het uitvoeren van een EED energie-audit. De onduidelijkheid is destijds ontstaan omdat de Rijksoverheid en de ILT op dit punt niet op één lijn zaten. Met de deadline in zicht, 31-12-2020, brengen we hier graag duidelijkheid in.

  Lees meer
  BNR Nieuwsradio belicht energieaangifte

  BNR Nieuwsradio belicht energieaangifte

  Slechts 1% van de ongeveer 125.000 bedrijven met meldplicht tot nu toe energieaangifte gedaan volgens cijfers van de Rijksdienst Ondernemend Nederland.
  Hoe kan dit? En wat zijn de mogelijke gevolgen? BNR Nieuwsradio besloot de energieaangifte te belichten en vroeg Martijn om hier meer over te vertellen.

  Lees meer