Sluiting dreigt voor onzuinige panden

Energielabel C over een paar jaar verplicht

16 november 2018

Vanaf 2023 worden energieverspillende bedrijfspanden gesloten
(en dit is wat u er tegen kunt doen)

Kantoorpanden zonder energielabel C kunnen vanaf 2023 hun bestemming worden ontnomen. In de praktijk komt dit neer op gedwongen sluitingen van bedrijfspanden.

De eisen voor de energielabels van kantoorpanden worden strenger. Vanaf 2023 geldt voor bedrijfspanden van 100 m2 dat ze een energielabel C of beter moeten hebben. Zo niet, kan de pandeigenaar worden gedwongen om het pand te sluiten.

“Voldoet het pand dan niet aan de eisen, dan mag het niet meer als kantoor gebruikt worden.”
Bron: RVO.NL

Maatregel treft de helft van alle kantoren

De RVO schat dat op ruim de helft van alle kantoren in Nederland maatregelen genomen moeten worden, om het vereiste energielabel C te halen. Hiermee vraagt de overheid aan pandeigenaren te investeren in duurzaamheid en energiebesparing.

De eisen die aan een pand worden gesteld, hangt af van hoe het pand wordt gebruikt. De regels voor winkels worden minder streng dan voor kantoren, omdat in winkelpanden de bezoekers minder tijd doorbrengen dan mensen op kantoor dat doen.

Een energielabel C in drie stappen.

Het felbegeerde energielabel C is in drie stappen te halen. Deze drie stappen zijn:

  1. Een nulmeting
  2. Energiebesparende maatregelen
  3. Het behalen van het certificaat

1: De nulmeting

Tijdens de nulmeting wordt het huidige energielabel vastgesteld. Zo kom je er als pandeigenaar wat het huidige niveau van het pand is en kan worden uitgerekend welke maatregelen er genomen moeten worden om op het vereiste niveau te komen.

Welk resultaat de nulmeting oplevert, verschilt natuurlijk van pand tot pand. Maar een indicatie geven wij graag, met natuurlijk de nuancering dat dit van pand tot pand verschilt en vaak samenhangt met eerdere investeringen.

  • Bij veel van de panden van 2000 of daarna constateren we dat het energieniveau er dicht op het C-niveau zit.
  • Panden van voor 2000 zitten daar vaak onder en hebben soms zelfs een energielabel G.

2: Energiebesparende maatregelen

Op basis van kennis en ervaring kunnen we vaak vaststellen welke maatregel de juiste besparing oplevert. Hierbij is een aantal quick wins mogelijk.

  1. Verlichting: Energiezuinige LED-verlichting is 90 procent zuiniger dan de ouderwetse gloeilamp. De installatie ervan is bovendien gemakkelijk, waardoor de investering binnen tien jaar is terugverdiend.
  2. Energie: Het vervangen van de oude ketel door een HR-ketel of een warmtepomp betekent een flinke stap in de richting van het halen van het juiste energielabel. Hierbij adviseren wij ondernemers om de vervanging bij voorkeur te doen als de oude ketel is afgeschreven.
  3. Isolatie: Bij pand met spouwmuren is muurisolatie een goede manier om een grote stap te zetten zonder forse investeringen. De kosten lopen uiteen van vijf tot acht euro per vierkante meter en zijn vaak binnen 6 jaar terugverdiend.

Andere mogelijke besparingsmogelijkheden zijn schilisolatie (isolatie van het dak en de vloer) en het plaatsen van zonnepanelen.

3: Het energielabel C halen

Tijdens een tweede inspectie, na het treffen van de energiebesparende maatregelen, kan het energielabel C worden vastgesteld.

Om het energielabel vast te stellen, kijkt de inspecteur naar alle maatregelen die kunnen worden bewezen. Ons advies is daarom om alle maatregelen goed te documenteren en alles – van orderbevestigingen tot facturen – goed te bewaren.

Over ons

Energie Inspectie Friesland helpt met het behalen van energielabel C. Wij stellen het huidige energielabel vast en adviseren over welke stappen het meeste resultaat opleveren.

Wij hebben bovendien een uitgebreid netwerk van lokale bedrijven en ondernemers en kennen wij altijd iemand die de maatregelen uit kan voeren.

Meer weten? Neem vandaag nog contact met ons op.

Ik wil een offerte of bel mij terug.