Energiebesparingsproject Tûk Wenjen

Basis energieadviesgesprek Lemmer

23 april 2019

Op bezoek in Lemmer voor een basis energieadviesgesprek

Energiebesparingsproject Tûk Wenjen, van gemeente De Fryske Marren, is in volle gang. Eén van de woningeigenaren waar onze energie adviseur Stefan langs is geweest, is Mark. Hij wilde graag advies over het energiezuiniger maken van zijn woning.

Wat direct al positief beviel, was de reactiesnelheid van de gemeente voor de subsidie van het basis energieadviesgesprek. Ik heb de stappen gevolgd zoals aangegeven op de website van Tûk Wenjen. Binnen twee dagen had ik al reactie terug van de gemeente. Ik kwam in aanmerking voor een basis energieadviesgesprek subsidie, dus kon ik contact opnemen met Energie Inspectie voor het inplannen van een basis energieadviesgesprek.

De woning is nog niet zo oud, ongeveer twintig jaar. Toch zijn er verschillende manieren om deze betrekkelijk jonge woning te verduurzamen.

“Dat er zonnepanelen op het dak kunnen, kan ik zelf ook bedenken. Daar heb ik geen adviseur voor nodig. Wat ik fijn vond aan het advies, waren verschillende andere opties die Stefan gaf. Maatregelen zoals radiatorfolie of mechanische ventilatie. Hij nam de tijd om te luisteren en dacht goed mee over alle opties. Hij gaf ook alvast een inschatting van de kosten, dat is ook prettig.”

In het persoonlijk adviesrapport, wat Mark binnen zes weken na het bezoek ontvangt, staat alles nogmaals helder beschreven, inclusief verwachte kosten voor maatregelen en de terugverdientijd. Ook worden er financieringsmogelijkheden beschreven die momenteel van toepassing zijn, waaronder subsidies en energiebesparende leningen. Naar aanleiding van het rapport nemen wij binnen twee weken weer contact op om te horen of er eventueel nog vragen zijn.