Klantcase Chemgas

Wat ik het meest waardeerde was de snelle reactie met advies en de opstelling van de offerte.

Opdrachtgever:

Chemgas

Locatie:

Rotterdam

Energiebesparingsplicht

EED energie-audit

Chemgas zet de toon met succesvolle EED energie-audit

Dennie van Kempen is al ruim twee decennia actief bij Chemgas – een scheepvaartbedrijf in de petrochemische industrie. Met zijn rol als QSHE-manager is hij ook betrokken bij zaken die betrekking hebben op milieu (Environment) en dus ook bij de EED (Energie Efficiëntie Directive) energie-audit. Bij het uitvoeren van deze audit heeft Chemgas de hulp ingeschakeld van Energie Inspectie.

“Na een melding van RVO hebben we ons verdiept in de EED energie-audit en kwamen al snel tot de conclusie dat dit niet ‘even’ in te passen is in de dagelijkse werkzaamheden. We zijn toen op zoek gegaan naar hulp en kwamen bij Energie Inspectie uit,” vertelt van Kempen. Volgens van Kempen was het samenwerkingsproces met Energie Inspectie prettig en professioneel. “Wat ik het meest waardeerde was de snelle reactie met advies en de opstelling van de offerte. Daarna waren de bezoeken aan onze organisatie van jullie adviseurs zeer aangenaam. Ze brachten alles terug naar de basis en maakten het concreet, zonder te vervallen in wollige taal,” zegt hij.

foto-school-gemeente-Leeuwarden

Nieuwe inzichten

De EED energie-audit had een duidelijke impact op de bedrijfsactiviteiten van Chemgas. “We hadden al een aardig milieumanagementsysteem opgezet en monitorden al enige zaken, maar tijdens de audit bleek dat we ook een aantal blinde vlekken hadden,” aldus van Kempen. “Het EED-rapport geeft nu inzicht in voornamelijk een aantal soft skills die we bij onze mensen kunnen trainen.” Wat betreft kostenbesparingen of andere voordelen die de EED-energie audit heeft opgeleverd, is het volgens van Kempen nog te vroeg om daar een uitspraak over te doen. “Het rapport is net klaar. De grootste energiepost ligt bij het transport en daar waren we al heel actief mee bezig om de brandstof- en energie-efficiëntie te verbeteren. Maar het blijkt dat we ook in de ondersteunende organisatie nog een aantal verbeterpunten hebben.”

“Dank jullie wel voor de prettige samenwerking en hou dit servicelevel vast.” zegt van Kempen.

Dennie van Kempen raadt Energie Inspectie zeker aan bij andere bedrijven die een EED energie-audit nodig hebben. “Dank jullie wel voor de prettige samenwerking en hou dit servicelevel vast. In Europa gaat er nog veel gebeuren op alle gebieden, maar zeker in de transportsector; betalen voor CO2 uitstoot, belasting op brandstof, rapportageverplichtingen van reisprestaties. Ik merk in de binnenvaart dat de meesten nog zitten te kijken waar dit naartoe gaat, maar afwachten is eigenlijk geen optie meer.”