BENG-berekening nodig voor uw omgevingsvergunning?

N

Van plan, naar vergunning tot opleverdatum!

N

Dé BENG specialist

N

Gecertificeerde BENG adviseurs

BENG-berekening nodig voor uw omgevingsvergunning?

N

Van plan, naar vergunning tot opleverdatum!

N

Dé BENG-berekening specialist

N

Gecertificeerde BENG adviseurs

De expertise van Energie Inspectie

Bent u bezig met de bouw van een woning? Dan komt u er ongetwijfeld mee in aanraking: de BENG-berekening. BENG-berekeningen worden, nog voordat u de omgevingsvergunning aanvraagt, gemaakt door onze duurzaamheidsadviseurs. Met de BENG-berekening worden alle onderdelen van het bouwplan die met de drie energieprestatie eisen te maken hebben doorgerekend.

Eindopname volgens de detailopname

De BENG-berekening vormt de fundering van vele keuzes die gemaakt gaan worden tijdens de bouw. Tijdens de bouw ontstaan er vaak wijzigingen die niet zijn opgenomen in de oorspronkelijke BENG-berekening. We controleren in de eindopname of dat wat uiteindelijk is gebouwd, overeenkomt met dat wat bij de BENG-berekening is berekend. Deze eindopname doen we volgens de detailopname.

RVV Verduurzaming sluit

Advies van onze BENG-adviseurs?

Zó bereidt u zich voor:

  • Geef zoveel mogelijk gedetailleerde informatie, bijvoorbeeld alle principedetails (inclusief materiaaltypes en eigenschappen, lambda waardes en diktes);
  • Stel een installatieplan op voor de verwarming, koeling, ventilatie, tapwater en bij utiliteitsbouw verlichting;
  • Maak ook tijdens de bouw foto’s, bijvoorbeeld van hoe de isolatie geplaatst is.

Van plan, naar vergunning tot opleverdatum

U doet er goed aan om in het hele bouwproces dezelfde partij in de arm te nemen. Wanneer wij als duurzaamheidsadviseur in het begin aangehaakt worden, blijven we een constante factor en betrokken partner. De input vanuit de BENG-berekening neemt onze duurzaamheidsadviseur gemakkelijk mee bij de opname van het energielabel, bij oplevering van het gebouw.

Waarom wij bewijslast belangrijk vinden

Een belangrijke en nieuwe eis bij het vaststellen van het energielabel is het aanleveren van voldoende bewijslast. We voorzien in een begeleidende rol en helpen bij het vastleggen van deze bewijslast.

Veelgestelde vragen


We vertellen u graag wat er komt kijken bij het aanvragen van een BENG-berekening. Zo bent u goed voorbereid en weet u wat u kunt verwachten. Is er toch nog iets onduidelijk over ons proces? Bel ons gerust op 088 42 42 900.

Wat is de BENG-berekening?

Met de BENG-berekening wordt de energieprestatie van een woning gemeten die nog gebouwd gaat worden. Dat betekent dat alle onderdelen van het bouwplan die te maken hebben met de energieprestatie, worden doorgerekend. Hiermee wordt getoetst of de woning gaat voldoen aan drie energieprestatie eisen. Hierin wordt duidelijk welke keuzes er gemaakt gaan worden tijdens de bouw.

Wanneer heb ik de detailopname nodig?

Bij de oplevering van het pand wordt er een definitieve beoordeling gedaan door onze duurzaamheidsadviseur. Het doel hiervan is om te controleren of de BENG-berekening nog overeenkomt met het opgeleverde pand. Dit doen we volgens de detailopname. Met de detailopname is de totstandkoming van je energielabel een stuk nauwkeuriger en uitgebreider geworden. Op het label staan onder andere de energielabelklasse, het primair fossiel energiegebruik in kWh per m² gebruiksoppervlak en het aandeel hernieuwbare energie.

Waar staat BENG voor?

BENG staat voor bijna-energieneutraal-gebouw.

Wanneer is een BENG berekening verplicht?

Vanaf 1 januari 2021 moeten de vergunningaanvragen voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, voldoen aan de eisen voor BENG.

Is de BENG berekening hetzelfde als de voormalige EPC-berekening?

Wie een omgevingsvergunning nodig heeft voor een nieuwbouwgebouw, deed dat voorheen zelf via de EPC-berekening. Sinds 1 januari 2021 gaat dit anders en is de EPC-berekening vervangen door een nieuwe methode, omvat in de BENG-berekening en detailopname. Nu was het al verplicht om bij de oplevering van nieuwbouw het energielabel volledig rond te hebben. Nu is de rekenmethodiek voor en na de bouw aan elkaar gelijkgetrokken om een goede vergelijking te kunnen maken.

Wie komt er bij u langs?

Anne-Jaap de Vries

Energie Adviseur Evert Swart

Of bel ons op 088 42 42 900
(tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar)

Vrijblijvend offerte aanvragen

Binnen 1 werkdag contact.