Wat is de EED energie-audit?
De EED energie-audit is een EU vastgestelde richtlijn waarin auditplichtige ondernemingen elke 4 jaar een energie-audit moeten laten afnemen. Hieruit volgt een rapportage. De EED rapportage geeft inzicht over de huidige energetische status van uw gehele bedrijf. Het doel van deze rapportage is dat u actief aan de slag gaat met energiebesparing en verduurzaming. In 2023 is het voor auditplichtige ondernemingen tijd voor de EED energie-audit.
Ga tijdig aan de slag! Halverwege 2023 opent het e-Loket voor EED’s en dat betekent dat wij nu al kunnen beginnen met de audit afname bij uw bedrijf.
De EED energie-audit, in 3 stappen geregeld
Onze onafhankelijke duurzaamheidsadviseurs regelen uw gehele EED energie-audit, dit proces verloopt als volgt:
Het maken van een afspraak voor een EED energie-audit
Nadat u met onze werkwijze kennis heeft gemaakt, maken we een afspraak voor een bezoek aan de locatie voor een EED energie-audit.
Het opstellen van het rapport
Na het bezoek stellen we het rapport op volgens de richtlijnen van de RVO. In dit rapport staan energiebesparende maatregelen die voor uw situatie relevant zijn.
Goedkeuren rapport en definitief indienen
Nadat u het concept van het rapport heeft gelezen u deze heeft goedgekeurd, dienen wij het definitieve rapport in bij de RVO.
Veelgestelde vragen
We vertellen u graag wat er komt kijken bij het aanvragen van een EED energie-audit. Zo bent u goed voorbereid en weet u wat u kunt verwachten. Is er toch nog iets onduidelijk over ons proces? Bel ons gerust op 088 42 42 900.
Hoe zit het met de auditplicht voor een onderneming dat meerdere locaties heeft?
De auditplicht geldt voor het gehele concern wanneer verschillende vestigingen van de onderneming gezamelijk 250 fte of meer hebben, een jaaromzet van meer dan €50 miljoen en een jaarlijks balanstotaal van meer dan €43 miljoen. Registreren per vestiging hoeft in dat geval niet, ook niet als een afzonderlijke vestiging al voldoet aan de criteria om EED-auditplichtig te zijn. U registreert dus altijd voor het gehele concern. In het EED-auditverslag rapporteren we wel over alle vestigingen.
Bron: rvo.nl
Welke ondernemingen hebben vrijstelling?
De volgende ondernemingen hoeven geen EED-auditverslag in te dienen:
- ondernemingen die een Europees of internationaal gecertificeerd energiebeheersysteem toepassen, om precies te zijn ISO 50001 of ISO 14001 in combinatie met ISO 14051.
- ondernemingen met een door het ministerie van EZK erkend keurmerk dat betrekking heeft op het gehele concern. Zij geven met dat keurmerk invulling aan de auditplicht.
Bron: rvo.nl
Wanneer moet ik een auditverslag indienen?
Elke vier jaar dient u een auditverslag in.
Wat zijn de kosten?
De kosten van een EED energie-audit verschillen sterk van elkaar. Dit heeft te maken met de werkprocessen van de bedrijfstak. Een offerte is altijd maatwerk.
Wie komt er bij u langs?
René Blom

Of bel ons op 088 42 42 900
(tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar)