Blog: Energie expertises

Energiebesparingsplicht en EML

René vertelt!

Het hele jaar 2021 is ons enthousiaste team van energie adviseurs in opdracht van de omgevingsdienst FUMO onwijs druk geweest met het uitvoeren van Energie Expertises. Met René Blom, EML-specialist aan het roer, hebben we voor wel meer dan honderd bedrijven uit verschillende Friese gemeentes de energie aangifte gecontroleerd. Met een ongekend snelle doorlooptijd hebben we ervoor gezorgd dat we vooroplopen op de landelijke uitvoer. En dit jaar? Dit jaar gooien we er nog een schepje bovenop. René vertelt je er alles over.

Voor veel bedrijven is het een spannend moment wanneer de controle wordt uitgevoerd. René controleert namelijk de door het bedrijf zelf ingediende energieaangifte. “Ik kom door het hele pand, kijk overal en heb de aangifte bij de hand.” René controleert namens de gemeente of er voldaan wordt aan de energiebesparingsplicht. Dit doet hij aan de hand van de eisen op de Erkende Maatregelen Lijst (EML); een verplichte lijst die wordt gebruikt voor het indienen van de energie aangifte.

“Duurzaam is hot, dus mensen moeten verduurzamen en de energiebesparingsplicht hoort daarbij. Er moet actie komen, klaar!”

René Blom – Energie adviseur

De energiebesparingsplicht in een notendop

Er is wet- en regelgeving dat voor de meeste MKB-bedrijven geldt. Die wet- en regelgeving heet de informatieplicht energiebesparing en stelt dat wanneer het verbruik van een bedrijfspand meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar is, het bedrijf verplicht is om aan energiebesparende maatregelen te voldoen. Deze energiebesparende maatregelen staan in een wettelijke lijst vermeld die aansluit bij hun branche. Dit heet de EML. Er zijn 19 lijsten, per branche is er een lijst.

Voor René is dit heerlijk werk. “Je bent lekker op pad en komt overal.”. Naast dat René gewoon vrolijk wordt van zijn werk, is het ook belangrijk om positief te blijven. “We willen mensen triggeren om energie te besparen en geld te verdienen. Ondanks de spanning van de verplichting, is het ook leuk omdat je er geld mee kunt besparen.” Isoleren verdient natuurlijk snel geld terug, maar wanneer bedrijven hun technische installatie eens goed tegen het licht houden, is daar bijna altijd geld op te verdienen. “Dat is wel leuk,” aldus René. “Hier hoef je vaak helemaal niet zo veel voor te doen en toch is er wat te verdienen. Je moet het net even weten en dat weten gebouweigenaren ook niet altijd.”

Met name supermarkten, bedrijfspanden, agrariërs, garages, en scholen moeten aan de jaarlijkse energiebesparingsplicht geloven. Deze energiebesparingsplicht wordt gecontroleerd door de gemeente en dat doet de gemeente in samenwerking met de omgevingsdienst. Voor Friesland heet die de FUMO. De omgevingsdienst is het uitvoerend orgaan van de gezamenlijke gemeentes. Zij zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de controles op de informatie energiebesparing. Onze rol? “Wij helpen bedrijven met het indienen van de energie aangifte en ondersteunen de gemeentes en de FUMO bij het uitvoeren van controle van de aangifte.”

Er staat veel te gebeuren

Als Energie Inspectie kunnen wij met trots de controles van het afgelopen jaar afvinken. Alle controles die we voor de gemeentes Leeuwarden, Smallingerland en Noard-East Fryslan moesten uitvoeren, hebben we binnen de afgesproken periode kunnen realiseren. “Daar heeft niemand een hogere score in, kreeg ik te horen van de FUMO. Nou, dat is natuurlijk heel erg leuk om te horen!” Er is ook komend jaar nog veel winst te behalen, want nog niet alle gemeentes hebben de controles hoog op hun agenda staan. “De FUMO is erg tevreden over ons en ze hebben ons dan ook direct een verlenging voor twee jaar gegeven.” Er staat dus veel te gebeuren. Komende twee jaar mogen we nog meer gemeentes helpen bij de controle op de energieaangiftes. “Duurzaam is hot, dus mensen moeten verduurzamen en handhaven hoort daarbij. Er moet actie komen, klaar!” Aldus René.

Gemeentes en omgevingsdiensten opgelet! Tot 2023 stelt de overheid 10 miljoen euro beschikbaar voor omgevingsdiensten om de juiste partij in te zetten voor het controleren of er voldaan wordt aan de energiebesparingsplicht. Een uitgelezen kans om ook van onze expertise te kunnen profiteren! Uit ervaring weten we dat de partijen beperkt zijn, dus wil je ons inschakelen? Wacht hier niet lang mee!

Aangenaam!

Energie Adviseur Evert Swart
 •  René: EML en EED specialist
 • Heeft ook Aldi en Yarden geholpen
 • Klanttevredenheidsscore van 9,1
 • Vragen? We reageren binnen 1 werkdag

Vraag vrijblijvend een offerte aan

 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 100 MB.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden