Energie Inspectie als leerplek

Stagelopen bij een Erkend Leerbedrijf

Stagelopen bij een Erkend Leerbedrijf
Duurzaamheid is de toekomst 

In deze tijd van klimaatdoelstellingen en de wensen om energiezuiniger te wonen en ondernemen, zijn goede mensen met bouwkundige en technische kennis in onze branche hard nodig. Naast het aantrekken van ervaren mensen binnen deze branche, investeren wij ook in het opleiden en trainen van mensen. Ook vinden we het belangrijk om studenten alvast warm te maken voor werkzaamheden binnen het verduurzamen van vastgoed. Daarom is Energie Inspectie een Erkend Leerbedrijf voor het begeleiden en opleiden van mbo-studenten tot junior energie adviseurs.

Op dit moment hebben we drie stagiaires binnen ons team.

Jesse is in november 2019 bij ons begonnen als stagiair junior energie adviseur en loopt stage via Bouwloket Friesland. Hij volgt de opleiding Middenkaderbouw functionaris niveau 4 bij de Friese Poort. Van zijn 20 weken stage bij ons zitten we inmiddels in de veertiende week. Tijd voor een korte evaluatie door Jesse.
Naar de evaluatie door Jesse >>

Rimar is sinds kort bij ons gestart aan een 10-weekse stage. Net als Jesse volgt hij de opleiding Middenkaderbouw functionaris niveau 4, maar dan bij Friesland College.
Naar interview Rimar >>

Tom is deze week bij ons begonnen aan een hbo stage. Tom studeert aan de NHL en komt ons helpen met een onderzoeksvraagstuk die al even op de spreekwoordelijke plank klaar ligt.
Naar interview Tom >>

Waarom vinden wij het belangrijk om studenten een leerplek te bieden?

Martijn legt het uit …
Het MKB staat te springen om goed gekwalificeerde en ervaren mensen. Naar mijn idee zijn er veel te weinig MKB bedrijven die ruimte maken voor studenten. De meeste ondernemingen hebben het momenteel heel druk. Ook zie je dat er veel nieuwe mensen zijn aangenomen bij bedrijven, zij moeten allemaal ingewerkt worden en dat kost ook tijd. Hierdoor wordt er minder met stagiaires gewerkt. Alleen is het heel belangrijk om de nieuwe generatie die er nu aankomt een plekje te geven. Hen kennis te laten maken met het bedrijfsleven en alles wat daar gebeurt.

Wij zijn natuurlijk een relatief nieuwe branche. Op sommige fronten zitten we nog volop in de ontwikkelingen en omarmen nieuwe technieken en innovaties. Een stagiaire komt nu als eerste in aanraking met alles wat onze branche nodig heeft.

Dus waarom bieden wij graag stageplekken aan

We willen ruimte maken voor nieuwe mensen en de brug slaan tussen theorie en praktijk. Daar wil nog wel eens een kloof tussenin zitten en dat willen wij verkleinen.

We willen mensen de kans geven en mensen enthousiasmeren voor onze branche. Er is gewoonweg een tekort aan mensen in onze branche en we hebben nog meer mensen nodig om alle stappen te maken die nog nodig zijn als je bijvoorbeeld alleen al kijkt naar de regionale energietransitie. Alles wat nog moet gebeuren, alle uitdagingen die ons nog te wachten staan, daar hebben we gewoon ontzettend veel mensen voor nodig. En die mensen willen we graag enthousiast maken over wat we gaan doen, zodat zij daar straks ook aan willen werken.

Daarom vind ik het belangrijk dat de jeugd hier lekker komt kijken naar wat we allemaal doen. Wat gebeurt hier allemaal en hé, het is leuk. Dat ze straks instromen in deze branche. En of dat nu bij ons is of bij een andere partij, dat maakt niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat ze klaar zijn voor de toekomst en dat we die samen kunnen verbeteren.

Daarnaast is het ook leuk voor het team. Onze mensen kunnen hun enthousiasme voor het vak overbrengen en kennis delen. Op onze beurt kunnen wij ook weer voldoende leren van de jeugd. Wat gebeurt daar allemaal, wat is voor hun belangrijk. Voor ons is het ook zinvol om te leren van de generatie die er nu aankomt.

Stagiair Rimar

Rimar Uijthof is recent bij ons begonnen aan een 10-weekse stage. Net als Jesse, volgt Rimar de opleiding Middenkaderbouw functionaris niveau 4, maar dan bij het Friesland College. Hij zit nu in zijn tweede jaar, dus heeft nog even te gaan. Na deze opleiding wil hij nog een hbo opleiding proberen.

Stagiair Rimar vanuit de opleiding Middenkaderbouw functionaris niveau 4

Stagiair Rimar opleiding Middenkaderbouw functionaris niveau 4 Friesland College

Verduurzaming in de bouw en opleidingen

In de bouw moet er steeds duurzamer gewerkt worden, dat merkt Rimar ook op zijn opleiding. Stagelopen bij een bedrijf wat vastgoed verduurzaamt vindt hij dan ook waardevol.

“Op school moet er ook zo duurzaam en circulair mogelijk gewerkt worden. We hebben bijvoorbeeld een plan van eisen als we een huis moeten maken. Dat is voornamelijk heel veel isolatie, want alles moet potdicht zitten.”

Op de opleiding wordt er alleen niet gewerkt met Vabi software. Met deze software wordt o.a. energielabels en de Energie-Index berekend. Bij Energie Inspectie gebruiken onze adviseurs de software wel, dus dat is alvast een mooie kans om hiermee te leren werken.

“Ik heb veel aan deze stage voor mijn opleiding, want alles moet duurzaam tegenwoordig.”

 

De weg naar Energie Inspectie

In eerste instantie zou Rimar gaan stagelopen bij een bouwbedrijf, maar hij kreeg geen reactie terug. Bij Energie Inspectie hebben wij veel contact met Bouwloket Friesland. Zij waren op de hoogte dat we nog een stageplek beschikbaar hadden en hebben dit Rimar laten weten.

De website hielp enorm bij het bepalen of dit een goede stageplek voor hem was.

“Wat mooi dat jullie de site en social media allemaal zo goed bijhouden. Dat zie je niet veel. Ik moet straks ook nog een stageverslag maken, maar ik kan bijna alles op de website vinden. Ja echt, alles staat erop!”

Na de website bezocht te hebben, kwam hij al snel tot de conclusie dat een stage bij Energie Inspectie een waardevolle toevoeging is voor zijn opleiding. Hij is straks de enige van zijn klas met een leerplek bij een onderneming die zich specialiseert in verduurzaming van vastgoed. Nu kan hij kennis opdoen hoe verduurzaming in de praktijk werkt.

Leerdoelen

Het gaat al direct goed met zijn leerdoelen voor deze stage. Qua leerdoelen wil Rimar graag leren hoe een energielabel wordt berekend. Dat kon hij meteen in de eerste twee weken al afvinken. Ook hoe je een project zelf moet opnemen en uitwerken is een van zijn leerdoelen. Hij is alvast met één van onze adviseurs mee geweest voor een opname van een woning en heeft al gewerkt aan het uitwerken van een opname.

“Wat we op school moeten doen is ook wat we hier moeten doen. Alleen kunnen we op school niet met Vabi werken. De eerste dag heb ik meegekeken en de tweede dag gaf ik aan dat ik het zelf ook wel wilde proberen. Dat wordt natuurlijk goed gecontroleerd, maar het is leuk dat je het ook zelf kan doen.”

Wat heeft je voorkeur, een groot bedrijf of een klein bedrijf?

“Een klein bedrijf, dat vind ik echt veel beter. Bij grote bedrijven kom je als stagiair bijna binnen als een nummer op een project. Een van mijn klasgenoten heeft zelfs een nummer gekregen bij zijn stagebedrijf. Dat vind ik persoonlijk niet fijn.”

Hoewel beide soorten ondernemingen voordelen hebben, is een kleinere onderneming wel persoonlijker. De lijnen zijn korter. Je kent iedereen bij naam. Je hebt meer kijk op wat er binnen de onderneming speelt en je hebt meer verantwoordelijkheid.

Stagiair Jesse zijn evaluatie

Jesse is in november 2019 bij ons begonnen als stagiair junior energie adviseur en loopt stage via Bouwloket Friesland. Hij volgt de opleiding Middenkaderbouw functionaris niveau 4 bij de Friese Poort. Van zijn 20 weken stage bij ons zitten we inmiddels in de veertiende week. Tijd voor een korte evaluatie door Jesse.

Stagiair Jesse evalueert zijn stage tot nu toe

Stagiair Jesse

Hoe bevalt de stage tot nu toe?

Prima. Voordat ik hier mijn stage begon, had ik niet echt verwachtingen. Maar tot nu toe bevalt het werk mij goed.

Ik vind het bijvoorbeeld leuk om met energie adviseur Evert mee te gaan voor de gesprekken van Gasvrij Garyp. Zo nu en dan EPA-W of EPA-U. Laatst ben ook mee geweest naar Capelle a/d IJssel en Zaandam voor een EPA-W. We moesten opnames maken voor plattegronden in verband met WWS punten voor een opdrachtgever.

Wat voor werkzaamheden voer je uit tijdens je stage?

Nu ben ik met Gasloos Garyp bezig. Voor dit project gaan we op afspraak bij mensen langs. De stichting Aardgasvrij Garyp heeft als doel om het dorp, dan wel niet zoveel mogelijk woningen, volledig aardgasvrij te maken.
We gaan op afspraak langs bij mensen die aan hebben gegeven advies te willen over het gasloos maken en verduurzamen van hun woning. We bekijken dan eerst de woning om te zien wat de huidige staat is. Daarna ga je in gesprek met de woningeigenaren om te bespreken wat ze kunnen verbeteren qua isolatiewaardes en technische installaties om de woning duurzamer te maken. Op kantoor wordt alles uitgewerkt tot een overzichtelijk rapport die de woningeigenaren daarna ontvangen. Op basis van bepaalde maatregelen die ze vervolgens uit laten voeren kunnen zij subsidie krijgen.

Bij bijvoorbeeld een EPA-W gaan we naar een woning, nemen we de geometrie van de woning op en voeren dat op kantoor in in de VABI software die een energielabel berekent. Een EPA-U is vergelijkbaar, maar het is uitgebreider en bedoeld voor utiliteitsbouw zoals bijvoorbeeld kantoorpanden.
We zijn voor een opdrachtgever nu ook bezig met opnames plattegronden voor WWS punten.

Zelfstandige huurwoningen krijgen punten voor de oppervlakte van de woning, het aantal verwarmde ruimtes en bijvoorbeeld de afwerking van keuken of badkamer. Tezamen met diverse andere punten is een correcte plattegrond belangrijk voor het bepalen van de huurprijs.

Als we de woning bezoeken voor dit project hebben we al een plattegrond. We controleren dan of deze plattegronden kloppen. Klopt er iets niet, dan geven we aan wat er anders is. Vervolgens worden deze tekeningen weer uitgewerkt en kunnen we foutloze plattegronden doorgeven aan de opdrachtgever.
Op kantoor werken we dus voornamelijk veel aan het uitwerken van opnames op locatie. Alle gegevens die tijdens de opnames zijn gemaakt moeten worden ingevoerd.

Wat vind je het leukste aan de werkzaamheden?

Op pad zijn, naar woningen gaan. Het is ook leuk als een woning leeg staat. Dan kan je gewoon je gang gaan en lekker bezig zijn met je werk. De geometrie, beglazing en de technische installaties van de woning opnemen vind ik persoonlijk toch het leukste aan het werk.
De gesprekken voor Gasloos Garyp vind ik ook leuk. Dan kun je ook met mensen in gesprek en hen verder helpen met het verduurzamen van hun woning.

EPA-W of EPA-U?

Uiteindelijk toch wel EPA-U. Dat is uitgebreider dan EPA-W. Dat is ook leuk om te doen, maar liever niet voor 15 jaar lang. EPA-U biedt mij gewoon meer uitdaging, het is breder.

Wat vind je het minst leuk aan de werkzaamheden?

Lange kantoordagen. Er zijn dagen bij dat je de hele dag op kantoor bezig bent met het uitwerken van gegevens. Op een gegeven moment is bij mij in de loop van de middag de puf er een beetje uit. Het mooiste is als je ’s ochtends een opname kan doen en deze ’s middags uit kan werken.

Helpt deze stage om je te bepalen welke richting je straks definitief uit wilt?

Ik ben er nog niet over uit. Ik denk wel dat de kennis en ervaring die ik hier opdoen later goed van pas gaat komen. Mocht ik bijvoorbeeld later wel bij het timmerbedrijf van mijn vader aan de slag gaan, dan kan ik opdrachtgevers beter adviseren over wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot duurzaamheid. Dus ongeacht wat ik ga doen, de stage biedt een positieve bijdrage.

Hoe bevalt het om binnen dit team te werken?

In het begin moest ik even wennen, want dit is een kleiner bedrijf dan ik gewend was. Ik heb eerder stagegelopen bij Bouwbedrijf Lont en Van Wijnen. Dat zijn grote bedrijven die al honderd jaar bestaan en zeer gestructureerde processen hebben. Je weet bij dit soort bedrijven precies waar je moet zijn voor dit of dat.
Bij een klein bedrijf is dat toch anders, iedereen moet zelfstandiger zijn denk ik. Dit bedrijf is ook nog jong, flink gegroeid in korte tijd, dus dat soort structuur moet nog ontstaan. Bij een klein bedrijf pakt iedereen ook meer soorten taken op, waar je bij een grote onderneming iemand hebt voor specifieke taken. Met een kleiner team hoef je in ieder geval niet lang te zoeken voordat je de juiste persoon hebt gevonden voor bepaalde vraagstukken.

Hoeveel sterren krijgt deze stage van jou, kijkende naar het totaalplaatje van het bedrijf, de begeleiding, werkzaamheden en het team?

4 van de 5 sterren

Zou je deze stage aanbevelen bij medestudenten Middenkaderbouw functionaris?

Jazeker! Ik heb het hier prima naar mijn zin. Het werk is niet helemaal bouwkundig gerelateerd, maar het is een goede aanvulling qua kennis. Er zijn ook medestudenten die ik dit werk zeker zie doen later.

Dit Erkende Leerbedrijf wordt voor stages aanbevolen door Jesse!

Stagiair Tom
Stagiair Tom

Stagiair Tom

Tom Oegema is deze week bij ons begonnen aan een stage. Tom studeert aan de NHL en komt ons helpen met een onderzoeksvraagstuk die al even op de spreekwoordelijke plank klaar ligt.

Wat voor opleiding volg je?

International Business and Languages (IBL). Daarin leer ik onder andere meerdere talen waaronder Engels, Spaans en Duits. Ik moet marketingplannen maken, exportplannen en eigenlijk is alles georiënteerd op internationale handel.
Ik zit nu in het 3e leerjaar. Deze stage duurt 16 weken, 40 uur in de week.

Wat ga je precies doen tijdens deze stage?

Tijdens mijn stage ga ik in kaart brengen of het mogelijk is om de bedrijven op De Zwette te gaan verduurzamen. Daarnaast ga ik een benchmarkt onderzoek doen om te kijken of er bedrijven zoals Energie Inspectie in het buitenland gevestigd zijn en of een project zoals de Zwette ook in het buitenland loopt. Dan weten we hoe wij er internationaal gezien voor staan.

Wat voor stappen ga je daar voor nemen?

Ik moet in eerste instantie een plan van aanpak maken, goed afkaderen wat ik wil weten, wat ik ga onderzoeken en hoe ik dat ga doen. Vervolgens ga ik onderzoek doen naar de mogelijkheden voor de Zwette. Dat zal voornamelijk betekenen dat ik:

  • bedrijven zal benaderen voor een interview;
  • de beweegredenen van mensen achterhalen.

Voor het benchmarkt onderzoek zal het toch meer bureauwerk zijn. Dan kijk ik naar de internationale spelers in deze branche, als die er überhaupt zijn. Uiteindelijk moet er dan een advies volgen.

Stagiair Tom start met zijn plan van aanpak

Verwacht je dat je ook veel op bezoek gaat bij bedrijven?

Nadat ik de eerste stappen heb gedaan (plan van aanpak, afkadering onderzoek), dan moet ik informatie bij de bedrijven gaan verzamelen. Dat is denk ik geen informatie die ze op hun website beschikbaar hebben gemaakt, dus dat zou echt in de vorm van interviews achterhaald moeten worden.

Gaan we ook de samenwerking opzoeken?

Ja. Ik onderzoek of bedrijven al samenwerken en of er al activiteiten op het gebied van duurzaamheid zijn. Zo ja, waarom. Zo niet, waarom niet. Ook onderzoek ik of de bedrijven ook op de hoogte zijn van ons. En of ze ervan op de hoogte zijn dat ze subsidies en financieringen kunnen krijgen.
Het is dus echt een verkennend onderzoek.

Wat is je eigen affiniteit met duurzaamheid?

Mijn moeder is vrij duurzaam in alles. Zo koopt ze veel biologische boodschappen, steunt duurzame goede doelen, we hebben zonnepanelen op het dak liggen, weinig gasverbruik, minder verwarming. Zij is heel bewust bezig met duurzaamheid.

Ik heb er hiervoor nog niet echt bij stilgestaan. Mijn eigen interesses liggen op dit moment nog meer bij voetbal en met vrienden samen zijn. Dus persoonlijk was ik nog niet echt met duurzaamheid bezig.

Hoe ben je dan uiteindelijk toch bij een duurzaam vraagstuk beland voor je stageonderzoek?

Het onderzoeken van De Zwette komt van Martijn. Hij had het idee al een tijdje liggen, maar hij heeft er geen tijd voor om daar zelf heel veel aandacht aan te besteden. Door deze stage kunnen we elkaar goed helpen. Martijn begeleid mij hier wel in en ik kan met vragen gewoon bij hem terecht. 

Wat wil je gaan doen wanneer je opleiding is afgerond?

Ik ben nog niet heel erg bekend met kantoorwerkzaamheden. Dat begin ik nu een beetje te leren en eraan te wennen. Dus een duidelijk beeld van wat ik wil, heb ik nog niet.

Hoe ben je bij ons beland?

Een klasgenoot heeft mij het nummer van Trudie, eigenaresse van de LEDfactory, doorgegeven. Daar zijn ze voor een ander gegaan, maar Trudie heeft mijn naam doorgespeeld aan Martijn. Zodoende mocht ik op gesprek komen en nu, een week later, mag ik van start gaan.