Van onderwijs naar energie: Een succesvol omscholingstraject bij Energie Inspectie

Alex van Tuinen, voormalig leraar, heeft een succesvolle carrièreswitch gemaakt met behulp van een omscholingstraject via de gemeente Leeuwarden. Hij werkt nu bij Energie Inspectie, waar hij zich inzet voor duurzaamheid en energie-efficiëntie.
Alex van Tuinen vertelt over zijn ervaring: “Ik zat in onderwijsland en ik heb toen uiteindelijk besloten: ik wil wat anders. Met ondersteuning van de gemeente kwam ik terecht bij Energie Inspectie. De timing was perfect. Het gaf me de kans om veel te leren en mee te lopen met collega’s. Een maand later zat ik al midden in een project.”

Alex Tabak, accountmanager bij de gemeente Leeuwarden, speelde een cruciale rol in de omscholing van Alex van Tuinen. Hij en zijn team bieden ondersteuning aan mensen die graag aan de slag willen, maar een extra steuntje in de rug nodig hebben. “Wat wij doen is mensen die lekker aan de slag willen wat extra ondersteuning bieden. Wij faciliteren, maar de mensen zetten zelf hun sollicitaties uit,” zegt de accountmanager.

v.l.n.r.: Coriene de Jong, Alex van Tuinen, Alex Tabak en Gina Tromp.
v.l.n.r.: Coriene de Jong, Alex van Tuinen, Alex Tabak en Gina Tromp.

Focus op duurzaamheid

Deze samenwerking is niet alleen voor Alex van Tuinen voordelig geweest. Gina Tromp, teamleider van Economische Zaken bij de gemeente, benadrukt het belang van dit soort trajecten: “We zijn zo ontzettend blij met dit soort trajecten tussen werkgever en iemand die zo’n mooie stap kan zetten.” Bovendien is de aanpak van de gemeente Leeuwarden in lijn met de focus op duurzaamheid bij Energie Inspectie. Gina Tromp legt uit: “Toen de gemeente zag wat de hoge gasrekening deed bij bedrijven en instellingen, besloot de raad om geld beschikbaar te stellen voor duurzaamheid en energie-efficiëntie, in de vorm van het inflatiepakket voor ondernemers. Naast dat daar specifiek geld in zit voor omscholingstrajecten in de duurzaamheid, zoals het geval van Alex van Tuinen, willen we daarnaast ook ondernemers helpen om hun onderneming toekomstproof te maken.” Deze gezamenlijke inspanning van de gemeente en onder andere Energie Inspectie heeft geleid tot de oprichting van een community van ondernemers, met Energie Inspectie als een van de initiatiefnemers.

De succesvolle omscholing van Alex van Tuinen is een perfect voorbeeld van hoe deze samenwerking kan leiden tot nieuwe kansen voor zowel werknemers als werkgevers. “Wij zijn enorm blij met Alex. Hij doet het supergoed als energieadviseur”, aldus Coriene de Jong, HR-manager bij Energie Inspectie. Deze case toont aan dat omscholingstrajecten via de gemeente niet alleen individuen helpen bij het vinden van nieuw werk, maar ook bijdragen aan bredere doelen zoals duurzaamheid en de energietransitie.