Case: Gemeente Leeuwarden Energielabeling en verduurzaming gemeentelijk vastgoed

Interview met senior adviseur Vastgoed Anne Beukens, van de Gemeente Leeuwarden

“Een hele fijne samenwerking waarbij er veel zelfstandig kon worden gewerkt door de adviseurs”

logo-gemeente-leeuwarden

Opdrachtgever:

Gemeente Leeuwarden

Locatie:

Nederland

Verduurzaming:

Opname energielabels
Advies
Ondersteuning

De uitdaging

Anne Beukens van de Gemeente Leeuwarden ging in gesprek met Martijn om de mogelijkheden te bespreken voor het opnemen van het energielabel. Het ging hierbij om het gemeenschappelijk vastgoed van de Gemeente Leeuwarden. Na een pilot van een aantal gebouwen wist Anne Beukens genoeg: Wij willen Energie Inspectie inzetten voor het verduurzamen van ons gemeentelijk vastgoed.

De uitdaging: Het opnemen van energielabels voor het gemeentelijk vastgoed en waar nodig verduurzamende adviezen schrijven.

foto-school-gemeente-Leeuwarden

Verduurzamen gemeentelijk vastgoed

Anne was op zoek naar een partij die de opname van energielabels kon verzorgen voor diverse gemeentelijke panden van de gemeente Leeuwarden. Anne en Martijn gingen in gesprek en hebben een pilot opgestart om te kijken of Energie Inspectie de partij was om energielabels op te nemen. Dit heeft zo positief uitgepakt dat de Gemeente Leeuwarden en Energie Inspectie met elkaar in zee zijn gegaan om meer gemeenschappelijk vastgoed te gaan labelen. Wat begonnen is als energielabeling van gemeentelijke panden is uitgemond in een geslaagd verduurzamingsproject.

De oplossing

Het labelen van gemeentelijke gebouwen. Bij sommige gebouwen was een slecht label vastgesteld. Samen met Energie Inspectie en de huurders van de desbetreffende panden hebben we gekeken naar de verduurzamende mogelijkheden. Hoe kunnen we het energielabel omhoog krijgen en waar kunnen we investeren? Dit zijn de vraagstukken waar de duurzaamheidsadviseurs van Energie Inspectie hele mooie adviesrapportages voor hebben geschreven.

Een prettig proces tijdens de hele doorloop van het project

Wat Anne heel mooi aangeeft is dat tijdens het project de adviseurs veel zelfstandig konden opereren waardoor de opnames en inspecties altijd soepel verliepen. Ook kreeg Anne vaak positieve berichten terug van de huurders over de adviseurs en de rapportages.

Goede ondersteuning

De adviesrapportages die voor ons werden geschreven waren van hoge kwaliteit en erg leesbaar. Hierdoor is het ook goed te begrijpen voor mensen die niet thuis zijn op het dit gebied. Ook konden we altijd contact opnemen en om informatie vragen als dat nodig was. De duurzaamheidsadviseurs op locatie waren ook altijd in staat om heldere uitleg te geven als er er een vraag was.

 Waarom Energie Inspectie?

Na een eerste kennismaking is er besloten om een pilot op te starten voor een aantal van onze gebouwen.

Tijdens deze pilot hebben wij alleen maar positieve ervaringen gehad en vonden wij de rapportages die werden gemaakt leesbaar en erg goed beschreven.

Aan de hand van deze ervaringen hebben wij er voor gekozen om verder te gaan met Energie Inspectie en al ons gemeenschappelijk vastgoed te voorzien van het energielabel. Daarnaast zijn er ook diverse verduurzamende adviezen geschreven voor de gemeentelijke gebouwen.

“In de rapportages gaven jullie ook tips aan de huurders om te verduurzamen, deze waren hier erg lovend over en hebben daar ontzettend veel aan gehad.”

Resultaat

Energielabels voor verschillende buurthuizen, dorpshuizen, gemeentehuizen en multifunctionele centra.

Verduurzamend maatwerkadvies voor verschillende panden om energie te besparen voor onder andere MFC Wjukken, Buurthuis Cambuursterhoek, Wijkcentrum Schieringen en de iconische en historische Waag van Leeuwarden.

In totaal zijn er 29 panden voorzien van een energielabel en zijn er 24 maatwerkadviezen geschreven voor besparende mogelijkheden. Het is voor de Gemeente Leeuwarden en de huurders van de gemeentelijke gebouwen duidelijk wat er mogelijk is om te verduurzamen en om een beter energielabel te krijgen.

 

wijkcentrum-gemeente-leeuwarden

Energielabeling en verduurzaming gemeentelijk vastgoed Gemeente Leeuwarden

Gemeenschappelijke gebouwen voorzien van een energielabel

Verduurzamende adviezen geschreven voor gemeenschappelijke gebouwen

Looptijd opdracht

Looptijd opdracht:
1 maand

“Een hele fijne samenwerking waarbij er veel zelfstandig kon worden gewerkt door de adviseurs”

 De gemeente Leeuwarden en de huurders van de gemeentelijke gebouwen zijn ontzettend tevreden over het werk wat Energie Inspectie heeft verricht en de goede duidelijk leesbare adviesrapportages die zijn opgesteld. Wat ik ook bijzonder en goed vond is dat er vanuit Energie Inspectie ook staigaires mee mochten op de locaties, hier kregen ze de kans om veel te leren.

~ 12/08/2021 

 Anne Beukens

Senior adviseur vastgoed bij de Gemeente Leeuwarden

logo-gemeente-leeuwarden

Aangenaam

reinder-rond
  • Rinse Yde: Energie Adviseur
  • Gespecialiseerd in Energielabel C
  • Klanttevredenheidsscore van 9.1
  • Vragen? We reageren binnen 1 werkdag.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Gerelateerde diensten

Dienst: energielabel voor bedrijfspanden

Energielabel bedrijfspand 

Dienst: Energie-Index voor rentekorting hypotheek

EED energie-audit