Klantcase gemeente Noardeast-Fryslân en gemeente Dantumadiel

“De aanpak en betrokkenheid van Energie Inspectie draagt absoluut bij aan het succes van ons project.”

Opdrachtgever:

Gemeente Noardeast-Fryslân Gemeente Dantumadiel

Locatie:

Friesland

Deur-tot-deur wijkaanpak

Duurzaamheidsmaatregelen
Energieadviseurs
Nationaal Isolatieprogramma (NIP)

Energie Inspectie en gemeente Noardeast-Fryslân en gemeente Dantumadiel actief in wijkaanpak

Inmiddels zijn we twee maanden onderweg in de actieve deur-tot-deur aanpak in de gemeente Noardeast-Fryslân en de gemeente Dantumadiel. De wijkaanpak, waar inwoners worden geïnformeerd over duurzaamheidsmaatregelen en beschikbare subsidies, maakt deel uit van de voorbereidingen op het Nationaal Isolatieprogramma. Hierbij kunnen inwoners gebruikmaken van subsidies om hun woning te verduurzamen. De gemeenten hopen met de wijkgerichte aanpak dat een groot deel van de inwoners zal kiezen voor duurzaamheidsmaatregelen in hun gemeentes.

foto-school-gemeente-Leeuwarden

We spraken met Sander Elverdink, projectleider bij de gemeente Noardeast-Fryslân en de gemeente Dantumadiel, over zijn strategieën en ervaringen tot nu toe. “De subsidie die in 2024 beschikbaar komt uit het Nationaal Isolatieprogramma is bedoeld voor bewoners van huizen met lage energielabels en lage WOZ-waarden,” zegt Sander. Hij stelt dat de grootste uitdaging het bereiken van de doelgroep is en daarvoor is de deur-tot-deur aanpak tot nu toe zeer effectief gebleken. Onze energieadviseurs bezoeken de inwoners persoonlijk, bellen aan en voorzien hen van informatie. “De wijkaanpak heeft tot dusver meer reacties en betrokkenheid bij de bewoners opgeleverd dan we in het verleden hebben gezien met traditionele communicatiemethoden zoals social media en flyers,” aldus Sander.

Het Nationaal Isolatieprogramma

Het Nationaal Isolatieprogramma heeft als doel om in de periode tot en met 2030, 2,5 miljoen woningen te isoleren. Hierbij ligt de nadruk op de 1,5 miljoen woningen die slecht geïsoleerd zijn (label E, F en G). De Nederlandse overheid wil door het aanbieden van subsidies het voor huiseigenaren financieel aantrekkelijker maken om hun woning te isoleren. Zo dragen zij bij aan de landelijke klimaatdoelen, een doelstelling die Sander ook hoog op de agenda heeft staan voor de gemeente Noardeast-Fryslân en de gemeente Dantumadiel.

Wilt u als gemeente meer informatie over de deur-tot-deur wijkaanpak van Energie Inspectie?

Investeer aan de voorkant

Sander benadrukt de waarde van de samenwerking met Energie Inspectie: “De aanpak en betrokkenheid van Energie Inspectie draagt absoluut bij aan het succes van ons project, zowel bij het eerste contact met de inwoners als bij de verdere ondersteuning.”

Aan andere gemeenten adviseert Sander: Investeer aan de voorkant om je inwoners te kunnen bereiken en te informeren en moedig ze aan om gebruik te maken van duurzaamheidssubsidies. Wees bereid om te investeren, het betaalt zich dubbel en dwars terug.”

foto-school-gemeente-Leeuwarden

Aangenaam!

Energie Adviseur Evert Swart
  • Anneke: Relatie Manager
  • Staat altijd voor u klaar.
  • Klanttevredenheidsscore van 9.1
  • Vragen? We reageren binnen 1 werkdag.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.