Isoleren om koel te blijven

Houd zomerse hitte buiten uw kantoor

31 juli 2019

Hittegolf op kantoor? Isoleren tegen tropische kantoor temperaturen

Betere isolatie is een manier om het in de winter aangenaam warm te houden en in de zomer de hitte buiten te houden. Zonnepanelen functioneren niet optimaal in de hitte, maar we verbruiken wel extra energie met verkoeling door energie slurpende airconditioning. Wat voor maatregelen zijn mogelijk om ook de zomer duurzamer door te komen? Isoleren!

Mensen worden minder productief

Met een hittegolf is iedereen op zoek naar verkoeling. Ook op kantoor en in bedrijfsruimtes lopen de temperaturen hoog op. Dat is niet alleen erg onaangenaam, maar ook zeer slecht voor de productiviteit. De concentratie schiet omlaag. Het werk gaat langzamer en fouten worden sneller gemaakt. Reden genoeg om iets te doen om de temperatuur op de werkvloer stabiel te houden.

Airconditioning brengt klimaatdoelstellingen in gevaar

Extra energieverbruik in warme zomers door airconditioningDe zomers lijken ieder jaar warmer te worden, een ontwikkeling die vraagt om aanpassingen. Waar we gebruikelijk in de zomer energiekosten besparen omdat de verwarming niet aan hoeft, verbruiken we nu extra energie om de zomer door te komen door middel van airconditioning. Een gevolg wat niet mee is genomen in het Klimaatakkoord, wat de doelstellingen in gevaar brengt.

Zonnepanelen kunnen dit verbruik weer een beetje duurzaam opvangen. Maar zonnepanelen hebben het bij hoge temperaturen ook zwaar  en draaien tijdens de hitte niet op volle sterkte.

Zonnepanelen rendement hoge temperaturen

Bij hogere temperaturen wordt de opbrengst van zonnepanelen lager. Voor iedere 10 graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer 5 procent. Bron: Milieucentraal

Dat we meer in moeten zetten op duurzame energie en energiebesparing is duidelijk en wordt organisaties ook verplicht. Maar wat kan u doen tijdens zulke hete zomerdagen, als de temperatuur op kantoor ook al richting de dertig graden schiet?

Isoleren om warmte binnen buiten te houden

Betere isolatie biedt een uitkomst. Waar isoleren in de winter ervoor zorgt dat de warmte binnen blijft en een aangenaam binnenklimaat oplevert. Zorgt goede isolatie in de zomer ervoor dat de warmte buiten blijft. Veel kantoorgebouwen hebben klimaatbeheersing, maar slechte of minder effectieve isolatie kan er alsnog voor zorgen dat de warmte het pand in trekt, waardoor de systemen harder moeten werken. Meer energie verbruiken en de hitte toch niet buiten kunnen houden.

 

Andere oplossingen om het kantoor koel te houden

Energiebespaaradvies en isolatie kan snel geregeld worden, maar niet van de ene op de andere dag. Hoe houdt u het nu koel op kantoor?

  • Is er zonwering aanwezig is? Maak hier dan gebruik van vóórdat de zon daadwerkelijk op de betreffende kant schijnt. Buitenzonwering of zonwerend glas is effectiever dan binnenzonwering.
  • Elektrische apparaten verbruiken energie en produceren warmte. Apparaten waar u geen gebruik van maakt zou u uit kunnen schakelen. Ook oude verlichting geeft warmte af. Een extra reden om over te stappen naar energiebesparende Led verlichting.
  • Zorg voor voldoende drinken en misschien zelfs een ijsje op zijn tijd.
  • Zorg voor goed onderhoud van bestaande airconditioning en klimaatbeheersingsinstallaties, voor efficiënt gebruik.

 

Energielabel C voor kantoren verplicht vanaf 2023

Vanaf 2023 is minimaal energielabel C verplicht voor kantorenNaast de informatieplicht energiebesparing is er nog een verplichting specifiek voor kantoorruimtes. Ieder kantoor groter dan 100m2 is vanaf 2023 verplicht om minimaal aan energielabel C te voldoen. Is dat niet het geval, dan mag de ruimte niet meer gebruikt worden als uw kantoor. Deze verplichting staat vermeld in het Bouwbesluit.

 

Duurzaam ondernemen: verminder energieverbruik en verhoog productiviteit

Wilt u voor uw onderneming energiekosten besparen en zorgen voor een werkbaar klimaat voor uzelf en uw werknemers? Vraag dan onafhankelijk energieadvies aan. Onze energie adviseurs adviseren u graag over de maatregelen die u kunt nemen voor een duurzamere onderneming, welke subsidies of fiscale voordelen hiervoor mogelijk zijn en wij helpen u graag om uw kantoor klaar te maken voor energielabel C.

 

Vraag vandaag nog energieadvies aan

[contact-form-7 id=”243″ title=”Offerte aanvragen”]

 

Misschien ook interessant voor u: