Energielabel voor uw bedrijfspand

In dit artikel behandelen we alle vragen met betrekking tot de regels van een energielabel voor bedrijven. U kunt ook een aanvraag doen voor een energielabel.

Vraag direct een offerte aan

Ontdek het met onze quiz

Zorg er voor dat u zich naast het nemen van de quiz verdiept in de relevante regels omtrent energielabels. Aan de uitslagen van de quiz kunnen geen rechten worden ontleend.

Voor wie is een energielabel bedrijfspand verplicht?

Bij verhuur, verkoop of oplevering moet alle utiliteitsbouw voorzien zijn van een energielabel. Denk hierbij aan:

 • Winkels
 • Kantoren
 • Horeca
 • Sportcomplexen
 • Schoolgebouwen
 • Ziekenhuizen
 • Fabrieken
 • Alle bouwwerken zonder woonbestemming
Voor gebouwen met enkel een opslagfunctie, kerken en monumenten is geen energielabel verplicht. De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert streng op de aanwezigheid van het energielabel en heeft al meerdere boetes uitgeschreven. Het is dus van belang dat u dit goed regelt!

Energielabel C verplicht voor kantoren in 2023

Kantoren groter dan 100m2 moeten vanaf 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben. Heeft uw kantoor dit niet voor elkaar dan is de wet streng en mag het gebouw niet meer gebruikt worden als kantoor.

Als u uw pand een andere gebruiksfunctie heeft gegeven. Bijvoorbeeld door een ruimte om te bouwen tot woonruimte, is het gebouw, indien de kantoorruimte minder dan 50% beslaat, niet energielabel C plichtig. 

  Energielabel verplicht zichtbaar ophangen?

  Wanneer uw bouwwerk verplicht een energielabel heeft en de publieke toegangsruimte groter is dan 250m2, is het verplicht om uw energielabel zichtbaar op te hangen. Dit geldt bijvoorbeeld voor scholen, horeca, grote winkels en ziekenhuizen. Twijfelt u of u verplicht bent om uw energielabel zichtbaar op te hangen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

  Overheidsgebouwen

  Wanneer een gebouw van de overheid groter is dan 250m2 en publiek toegankelijk is, moet het energielabel zichtbaar worden opgehangen. Wanneer u een gebouw huurt dat eigendom is van de overheid, moet ook het energielabel zichtbaar worden opgehangen.

  Is de huurder of verhuurder verantwoordelijk?

  Het energielabel wordt bepaald aan de hand van de door het rijk vastgestelde norm BRL 9500-03. Onze onafhankelijke adviseur komt bij u langs om het hele gebouw te controleren. Hierbij komen onder andere de installaties en de isolatie aan bod. Vervolgens voeren wij alle verkregen informatie toe in onze rekensoftware, die daarmee een energielabel genereert.

  Het energielabel moet vervolgens worden geregistreerd in de database van de Rijksoverheid. Onze gecertificeerde energieadviseur voert dit uit.

  Energielabel bedrijfspand aanvragen

  Onze erkend onafhankelijke energieadviseur komt graag bij u langs om het energielabel voor utiliteitsbouw te bepalen. Een afspraak hiervoor maken kan telefonisch, per mail of vul het onderstaande contactformulier in.

  Misschien ook interessant

  Energielabel C voor kantoren 

  EED energie-audit

  Informatieplicht energiebesparing (EML) 

  Ondersteuning subsidieaanvragen

  Gerelateerde nieuwsartikelen