Energielabel voor bedrijfspanden

EPA-U

Energielabel bedrijfspand verplicht? Vraag vandaag uw energielabel aan

In dit artikel behandelen we alle vragen met betrekking tot de regels van een energielabel voor bedrijven. U kunt ook een aanvraag doen voor een energielabel.

Energielabel aanvragen

Ontdek het met onze quiz

Zorg er voor dat u zich naast het nemen van de quiz verdiept in de relevante regels omtrent energielabels. Aan de uitslagen van de quiz kunnen geen rechten worden ontleend

Voor wie is een energielabel bedrijfspand verplicht?

Bij verhuur, verkoop of oplevering moet alle utiliteitsbouw voorzien zijn van een energielabel. Denk hierbij aan:

Energielabel bedrijfspand

 • Winkels
 • Kantoren
 • Horeca
 • Sportcomplexen
 • Schoolgebouwen
 • Ziekenhuizen
 • Fabrieken
 • Alle bouwwerken zonder woonbestemming

Voor gebouwen met enkel een opslagfunctie, kerken en monumenten is geen energielabel verplicht. De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert streng op de aanwezigheid van het energielabel en heeft al meerdere boetes uitgeschreven. Het is dus van belang dat u dit goed regelt!

Energielabel C verplicht voor kantoren in 2023energielabel bedrijfspand

Kantoren groter dan 100m2 moeten vanaf 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben. Heeft uw kantoor dit niet voor elkaar dan is de wet streng en mag het gebouw niet meer gebruikt worden als kantoor.

Als u uw pand een andere gebruiksfunctie heeft gegeven. Bijvoorbeeld door een ruimte om te bouwen tot woonruimte, is het gebouw, indien de kantoorruimte minder dan 50% beslaat, niet energielabel C plichtig. 

gedeelde kantoor en woon ruimte energielabel verplicht

Energielabel verplicht zichtbaar ophangen?

Energielabel verplicht zichtbaar

Wanneer uw bouwwerk verplicht een energielabel heeft en de publieke toegangsruimte groter is dan 250m2, is het verplicht om uw energielabel zichtbaar op te hangen. Dit geldt bijvoorbeeld voor scholen, horeca, grote winkels en ziekenhuizen. Twijfelt u of u verplicht bent om uw energielabel zichtbaar op te hangen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Overheidsgebouwen

Wanneer een gebouw van de overheid groter is dan 250m2 en publiek toegankelijk is, moet het energielabel zichtbaar worden opgehangen. Wanneer u een gebouw huurt dat eigendom is van de overheid, moet ook het energielabel zichtbaar worden opgehangen.

Is de huurder of verhuurder verantwoordelijk?

Het energielabel voor een bedrijfspand is verplicht op het moment van overdracht aan een nieuwe koper. Op dit moment is de verkopende partij verplicht het energielabel in orde te maken. De huidige eigenaar van het pand is dus verplicht het energielabel aan te vragen.

Hoe gaat de bepaling van een energielabel?

Het energielabel wordt bepaald aan de hand van de door het rijk vastgestelde norm BRL 9500-03. Onze onafhankelijke adviseur komt bij u langs om het hele gebouw te controleren. Hierbij komen onder andere de installaties en de isolatie aan bod. Vervolgens voeren wij alle verkregen informatie toe in onze rekensoftware, die daarmee een energielabel genereert.

Het energielabel moet vervolgens worden geregistreerd in de database van de Rijksoverheid. Onze gecertificeerde energieadviseur voert dit uit.

Energielabel bedrijfspand aanvragen

Onze erkend onafhankelijke energieadviseur komt graag bij u langs om het energielabel voor utiliteitsbouw te bepalen. Een afspraak hiervoor maken kan telefonisch, per mail of vul het onderstaande contactformulier in.

Naam *

Telefoonnummer *


Bron:

RVO

Misschien ook interessant voor u:

Benieuwd wat wij voor u kunnen doen?

 • Energielabeling & -beleid

  Wij voorzien uw pand graag van een energielabel of energie-index.

 • Verduurzamingsadvies

  Bent u benieuwd naar hoe u uw maandelijkse energierekening omlaag kunt brengen? Wij zoeken het voor u uit.

 • Ondersteuning bij subsidie-aanvraag

  We begeleiden u stap voor stap in het doen van de aanvraag.

Ik wil een offerte of bel mij terug

Menu