Energielabel voor uw bedrijfspand

In dit artikel behandelen we alle vragen met betrekking tot de regels van een energielabel voor bedrijven. U kunt ook een aanvraag doen voor een energielabel.

Vraag direct een offerte aan

Ontdek het met onze quiz

Zorg er voor dat u zich naast het nemen van de quiz verdiept in de relevante regels omtrent energielabels. Aan de uitslagen van de quiz kunnen geen rechten worden ontleend.

Voor wie is een energielabel bedrijfspand verplicht?

Bij verhuur, verkoop of oplevering moet alle utiliteitsbouw voorzien zijn van een energielabel. Denk hierbij aan:

 • Winkels
 • Kantoren
 • Horeca
 • Sportcomplexen
 • Schoolgebouwen
 • Ziekenhuizen
 • Fabrieken
 • Alle bouwwerken zonder woonbestemming
Voor gebouwen met enkel een opslagfunctie, kerken en monumenten is geen energielabel verplicht. De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert streng op de aanwezigheid van het energielabel en heeft al meerdere boetes uitgeschreven. Het is dus van belang dat u dit goed regelt!

Is de huurder of verhuurder verantwoordelijk?

Het energielabel voor een bedrijfspand is verplicht op het moment van overdracht aan een nieuwe koper. Op dit moment is de verkopende partij verplicht het energielabel in orde te maken. De huidige eigenaar van het pand is dus verplicht het energielabel aan te vragen.

Energielabel C verplicht voor kantoren in 2023

Kantoren groter dan 100m2 moeten vanaf 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben. Heeft uw kantoor dit niet voor elkaar dan is de wet streng en mag het gebouw niet meer gebruikt worden als kantoor.

Als u uw pand een andere gebruiksfunctie heeft gegeven. Bijvoorbeeld door een ruimte om te bouwen tot woonruimte, is het gebouw, indien de kantoorruimte minder dan 50% beslaat, niet energielabel C plichtig. 

  Energielabel verplicht zichtbaar ophangen?

  Wanneer uw bouwwerk verplicht een energielabel heeft en de publieke toegangsruimte groter is dan 250m2, is het verplicht om uw energielabel zichtbaar op te hangen. Dit geldt bijvoorbeeld voor scholen, horeca, grote winkels en ziekenhuizen. Twijfelt u of u verplicht bent om uw energielabel zichtbaar op te hangen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

  Overheidsgebouwen

  Wanneer een gebouw van de overheid groter is dan 250m2 en publiek toegankelijk is, moet het energielabel zichtbaar worden opgehangen. Wanneer u een gebouw huurt dat eigendom is van de overheid, moet ook het energielabel zichtbaar worden opgehangen.

  Hoe gaat de bepaling van een energielabel?

  Het energielabel wordt bepaald aan de hand van de door het rijk vastgestelde norm BRL 9500-03. Onze onafhankelijke adviseur komt bij u langs om het hele gebouw te controleren. Hierbij komen onder andere de installaties en de isolatie aan bod. Vervolgens voeren wij alle verkregen informatie toe in onze rekensoftware, die daarmee een energielabel genereert.

  Het energielabel moet vervolgens worden geregistreerd in de database van de Rijksoverheid. Onze gecertificeerde energieadviseur voert dit uit.

  Vanaf 2021 start de NTA 8800 en wordt het ingewikkelder om een goed energielabel te halen 

  NTA 8800 energieprestatienormDe nieuwe energieprestatienorm NTA 8800 gaat in per
  01-01-2021
  en vervangt de bestaande methode voor nieuwbouw en bestaande bouw (NEN 7120, ISSO 75.3 en Nader Voorschrift).

  Het grote verschil tussen nu en straks, is wat wordt gezien als bewijs. Momenteel mag de forfaitaire waarde als uitgangspunt worden gebruikt. Dit betekent dat bouwtekeningen en bepalingen uit een bouwbesluit gezien worden als de basis. Deze basis wordt daarna aangevuld met aangetoonde maatregelen, zoals spouwmuurisolatie.

  Na 2021 wordt deze bewijslast omgedraaid. De aangetoonde energiebesparende maatregelen bepalen de toekenning van het energielabel. Forfaitaire waarden uit het bouwbesluit (aangetoond met bijvoorbeeld bouwtekeningen en bouwplannen) mogen pas worden opgevoerd als bewijs, als er geen enkele andere manier is om de energieprestatie van het gebouw te toetsen.

  Voorbereiden op de NTA 8800

  Het aanleveren van documenten door de gebouweigenaar wordt belangrijker. Denk daarbij aan bewijslast zoals:

  • detailtekeningen van isolatie;
  • bouwtekeningen en installatietechnische gegevens;
  • de facturen van uitgevoerde energie-bespaarmaatregelen.

  Energielabel regelen in 2020

  Een definitief energielabel is 10 jaar geldig. U kunt nu nog een energielabel regelen volgens de huidige bepalingen. Onze EPA-U adviseur voor utiliteitsbouw komt langs om het pand te inspecteren en zal daarna het energielabel voor u berekenen en registreren.

  Energielabel bedrijfspand aanvragen

  Onze erkend onafhankelijke energieadviseur komt graag bij u langs om het energielabel voor utiliteitsbouw te bepalen. Een afspraak hiervoor maken kan telefonisch, per mail of vul het onderstaande contactformulier in.

  Misschien ook interessant

  Energielabel C voor kantoren 

  EED energie-audit

  Informatieplicht energiebesparing (EML) 

  Ondersteuning subsidieaanvragen

  Gerelateerde nieuwsartikelen

  Het huidige energielabel: een slager die zijn eigen vlees keurt?

  Het huidige energielabel: een slager die zijn eigen vlees keurt?

  Per 1 januari gaat het nieuwe energielabel van start, bekend als de energieprestatienorm NTA 8800. De afgelopen dagen is er kritiek geuit in de media en door de vereniging van eigen huis, over de nut van dit “nieuwe energielabel”. Zij stellen dat het alleen maar meer geld zou gaan kosten.

  Lees meer
  6 redenen om een energielabel voor uw bedrijfspand te regelen

  6 redenen om een energielabel voor uw bedrijfspand te regelen

  In bepaalde gevallen is een energielabel voor uw bedrijfspand verplicht, in andere gevallen is het verstandig om alvast te regelen. Met het nieuwe energielabel 2021 kan het ook gunstig zijn om het label dit jaar nog te regelen. Wij zetten 6 goede redenen op een rij om een energielabel voor uw bedrijfspand te regelen.

  Lees meer