Energieprestatie utiliteitsbouw
Een energielabel voor uw bedrijfspand

Het energielabel voor bedrijfspanden

Alle gebouwen zonder woonbestemming moeten zijn voorzien van een energielabel voor utiliteitsbouw bij:

 • verhuur
 • verkoop
 • oplevering

Gebouwen met enkel een opslagfunctie, kerken en monumenten zijn niet labelplichtig. 

Tijdens een inspectie voor de energieprestatie van utiliteitsbouw, moet het hele gebouw worden opgemeten. Hierbij komen onder andere de installaties en de isolatie aan bod. Vervolgens voeren wij alle verkregen informatie toe in onze rekensoftware, die daarmee een energielabel genereert. Uiteraard registreren wij het label ook in de landelijke database.

Het energielabel mag enkel worden bepaald door gecertificeerde energieprestatie adviseurs.

2023: Energielabel C verplicht

Kantoorpanden, waaronder overheidsgebouwen groter dan 100m2 moeten vanaf 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben. Heeft uw pand geen label C, dan kan het gebouw gesloten worden. 

Als het kantoorpand een andere gebruiksfunctie heeft, bijvoorbeeld doordat een ruimte is omgebouwd tot woonruimte, dan is het gebouw, indien de kantoorruimte minder dan 50% beslaat, niet energielabel C plichtig. 

  Energielabel verplicht zichtbaar ophangen?

  Wanneer uw pand verplicht een energielabel heeft en de publieke toegangsruimte groter is dan 250m2, dient u het energielabel zichtbaar op te hangen.

  Overheidsgebouwen

  Overheidsgebouwen groter dan 100m2 moeten, net als kantoorpanden per 2023 minimaal energielabel C hebben. Ook geldt de ophangverplichting als de publieke toegangsruimte groter is dan 250m5. 

  Nieuwe energielabel 2021

  Per 01-01-2021 en gaat de nieuwe methode voor het energielabel in (NTA 8800).

  Voor deze datum mocht de forfaitaire waarde nog als uitgangspunt worden gebruikt. Na 2021 is dit niet meer het geval, tenzij er geen andere manier is om de energieprestatie van het gebouw te toetsen.

  Wanneer moet een energielabel bedrijfspand verplicht zichtbaar zijn?

  Aangenaam!

  Energie Adviseur Evert Swart
  • Reinder: Energie Adviseur
  • Gespecialiseerd in EPA-U en
   EPA-W inspecties.
  • Klanttevredenheidsscore van 9.1
  • Vragen? We reageren binnen 1 werkdag.

  Vraag vrijblijvend een offerte aan

  • Sleep bestanden hierheen of
   Max. bestandsgrootte: 125 MB.
   • Hidden
   • Hidden

   Onze partners & opdrachtgevers:

   Rabobank   Hoekstra vastgoedbeheer     GreenHome  Vaste State   WoonFriesland   Estea Capital    Gemeente De Fryske Marren-Tuk Wenjen   gemeente Leeuwarden-Duurzaam Aldlân   gemeente Hoorn   DDFK gemeente   Postnl   Cromwell Property Group  Aldi Nederland Albert Heijn  CBRE    Avonturenpark Hellendoorn    Bier en Ballen    P. de Vries Installatietechniek    Meesterschilders Friesland   Booking.com    Local Recruiter    Energie Inspectie is freon fan Fossylfrij Fryslân   Energy Services     Stichting Hartekind    Bentacera   Cambuur     Friese zaken   FaberExposize   Kracht van Samenwerking    Aris Leeuwarden    Energie Inspectie is vriend van stichting Ljouwerter Skûtsje    Yarden

   Gerelateerde diensten

   Energielabel C kantoren  

   Dienst: Energie-Index voor rentekorting hypotheek

   Duurzaamheidsmanagement 

   Call Now ButtonAdvies nodig?