Blog: Energiebesparingsplicht en EML

Valt jouw bedrijf onder de energiebesparingsplicht?

Verbruikt jouw bedrijfspand meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar? Dan is jouw bedrijf verplicht om aan energiebesparende maatregelen te voldoen. Deze wet- en regelgeving over het besparen van energie geldt voor de meeste MKB-bedrijven. Deze maatregelen staan vermeld in wettelijke lijsten die aansluiten per branche. Deze lijsten heten in de volksmond de EML-lijsten (Erkende Maatregelen Lijst). Deze wettelijke maatregelen hebben een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Om te kunnen aantonen in hoeverre er wordt voldaan aan besparende maatregelen gebruik je deze lijst voor energieaangifte in het E-Loket van de RVO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland).

Wet milieubeheer inrichting
Wanneer het bedrijfspand valt onder de energiebesparings- en informatieplicht, moet er dus sprake zijn van een verbruik van meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar. Goed om te zeggen is dat het hier gaat om panden die een Wm-inrichting zijn. Dat staat voor Wet milieubeheer-inrichting. Om een Wm-inrichting te zijn, moet het bedrijf aan twee voorwaarden voldoen: Zo moeten er bedrijfsmatige activiteiten uitgevoerd worden en het is afhankelijk van de categorie waarin de dienstverlening of het product valt. 

Benieuwd welke categorieën van toepassing zijn op uw organisatie?

Wanneer je het pand of bedrijfsgebouw huurt
In eerste instantie zijn eigenaren en single-tenant gebruikers verantwoordelijk voor het indienen van de informatieplicht in het E-loket. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat jij als huurder stappen kunt ondernemen. Hierin kun je overleggen met de eigenaar, zodat er gezamenlijk het beste uitgehaald kan worden.

Als intermediair partij helpen wij met het indienen van de energieaangifte. We doen de opname ter plekke, vullen de EML-lijst in en verzorgen de aangifte in het E-loket. Ook monitoren we het energieverbruik, zodat we je van passend advies kunnen voorzien en jij goed kunt inspelen op de erkende maatregelen die voor jouw bedrijfspand het meest interessant zijn. Energie Inspectie beschikt over onafhankelijke en deskundige energieadviseurs die je goed voorbereiden op toekomstige energieaangiftes.

Alvast inzicht in de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML) die voor jou van toepassing zijn? Check het op de website van het RVO.