Bespaar deze winter direct energie met deze kleine bespaarmaatregelen

Met dalende temperaturen en vorst, is het overduidelijk dat de winter weer voor de deur staat. Voor veel huishoudens betekent dit een aanzienlijke stijging van de energiekosten door het verhoogde gebruik van verwarming en verlichting. Met kleine, maar slimme bespaarmaatregelen kunt u deze winter niet alleen uw energieverbruik verminderen, maar ook bijdragen aan een duurzamere leefomgeving. Bij Energie Inspectie helpen we u graag op weg om de wintermaanden zo energiezuinig mogelijk door te komen.

Zet de thermostaat omlaag

Het lijkt misschien eenvoudig, maar het verlagen van uw thermostaat met slechts één graad kan al een aanzienlijke besparing opleveren. Voor elke graad die u lager instelt, kunt u tot wel 6% op uw verwarmingskosten besparen. Bovendien, als u de verwarming ’s nachts lager zet of helemaal uitschakelt, kunt u nog meer besparen. Let op: Verwarming in de nacht helemaal uitschakelen is niet handig bij warmtepompen. Het opnieuw opwarmen van de woning kost in dat geval meer energie dan het warm houden van de woning.

Maak gebruik van passieve zonne-energie

Laat overdag de zon uw huis opwarmen door de gordijnen en jaloezieën open te houden. Zodra de zon ondergaat, sluit u deze weer om de warmte binnen te houden. Het is een eenvoudige en natuurlijke manier om uw huis warm te houden zonder extra kosten.

Tochtstrips en deurdrangers

Veel warmte kan verloren gaan door kieren en spleten rond ramen en deuren. Door het aanbrengen van tochtstrips kunt u deze warmtelekken aanpakken en zo de efficiëntie van uw verwarmingssysteem verbeteren.

Gebruik LED-verlichting

De wintermaanden betekenen vaak dat we meer verlichting in huis gebruiken. Door traditionele gloeilampen, spaarlampen en halogeenlampen te vervangen door LED-verlichting, kunt u tot wel 90% besparen op de energiekosten van verlichting. LED-lampen zijn niet alleen energiezuiniger, maar gaan ook langer mee, waardoor u ook bespaart op vervangingskosten.

Onderhoud uw verwarmingssysteem

Een goed onderhouden verwarmingssysteem werkt efficiënter en verbruikt minder energie, wat leidt tot lagere verwarmingskosten en een langere levensduur van uw systeem. Regelmatige controles en onderhoud, waaronder het controleren van de keteldruk, zijn cruciaal. Een te lage waterdruk is te herkennen aan een borrelend geluid bij uw leidingen of radiatoren. Indien uw CV-systeem een te lage druk heeft of lucht in de leidingen bevat, werkt het minder efficiënt en maakt u onnodig extra kosten.

En op de lange termijn: Isoleer uw woning

Isolatie is een van de meest effectieve manieren om energie te besparen. Hoewel dit een grotere investering kan zijn die deze winter wellicht geen besparingen gaat opleveren, zullen de besparingen op uw energierekening op de lange termijn opwegen tegen de initiële kosten.

Onthoud dat iedere kleine stap richting verduurzaming helpt en dat u niet alleen uw portemonnee, maar ook het milieu een plezier doet. Voor meer tips en advies over energiebesparing en verduurzaming, neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder, bijvoorbeeld met een maatwerk energieadvies.