Subsidies voor energiebesparende maatregelen

Subsidie energiebesparende maatregelen 2020:
Waar heeft u recht op?

Vraag direct een offerte aan

Nul-op-de-meter subsidie (Particulier en zakelijk)

Een Nul-op-de-meter woning heeft een netto energiegebruik van (bijna) nul. Dit is te realiseren door het gebruik van energiebesparende maatregelen zoals:

 • Zonnepanelen
 • Warmtepompen
 • Zonneboilers

Bij de Nul-op-de-meter subsidie kunnen verhuurders en huurder met een (bijna) energieneutrale woning aanspraak maken op een vergoeding. Door deze subsidie kan een deel van de investeringen voor deze energiebesparende maatregelen uitgekeerd worden.

De investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) (particulier en zakelijk)

Met de de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunt u een vergoeding krijgen voor de aanschaf van warmtepompen en zonneboilers. Het budget voor deze subsidie wordt jaarlijks vernieuwd.

Voorwaarden ISDE particulieren

Voorwaarden ISDE pakelijk

Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) (particulier en VVE)

De SEEH is bedoeld als stimulatie voor particuliere woningeigenaren om energiebesparende isolatie-maatregelen te nemen. Er zijn twee verschillende subsidies:
 voor woningeigenaar én bewoner
 voor Vereniging van Eigenaren (VVE)

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner

Deze subsidie kan tot 31 december 2020 aangevraagd worden voor isolerende-maatregelen.

Binnen de SEEH regeling zijn er een aantal subsidie mogelijkheden:
– energiebesparende isolatie-maatregelen
– aanvullende maatregelen
– zeer energiezuinig pakket
 maatwerkadvies

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor Vereniging van Eigenaren

Ook deze subsidie is bedoeld voor energiebesparende isolerende-maatregelen, voor VvE’s en woonverenigingen. De eigenaren van de woning moeten zelf in de woning wonen en deze niet verhuren. Commercieel vastgoed wat binnen een VvE kan vallen, zoals winkels of kantoren, hebben geen recht op deze subsidie.

De subsidie kan aangevraagd worden voor:
 energieadvies (gecertificeerde EPA-adviseur)
– energiebesparende isolatie-maatregelen
– aanvullende maatregelen
– zeer energiezuinig pakket

Bron SEEH regeling: RVO.nl

Wilt u isolerende maatregelen nemen, maar u weet niet wat de beste maatregelen zijn voor uw woning. Vraag dan een maatwerkadvies aan, onze energie adviseur helpt u graag verder.

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) (zakelijk)

De Stimulering Duurzame Energieproductie is er om de ontwikkeling van duurzame energie te stimuleren. Bent u van plan hernieuwbare energie te produceren? Dan is deze subsidie voor u van toepassing. De regeling is zowel voor bedrijven en (non-profit) instellingen. De subsidie is onder te verdelen in zes categorieën:

 • Biomassa
 • Geothermie
 • Water
 • Wind
 • Zon
 • Wind op zee

De openstellingsronde SDE+ voorjaar 2020 is op 17 maart ingegaan en loopt in 3 fases tot 2 april 17:00u.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van de SDE+ subsidie voor uw onderneming? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

De energie-investeringsaftrek (EIA) (zakelijk)

De energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale aftrekregeling. Met deze regeling krijgt u direct financieel voordeel bij het investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en/of duurzame energie.

De voorwaarden:

 • Minimaal €2.500 per bedrijfsmiddel energie-investering
 • Het bedrijfsmiddel is nieuw
 • Het bedrijfsmiddel staat op de energielijst 
 • U kunt voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen

Wilt u meer weten over de regeling of een van onze specialisten vragen om advies?

De Fonds energiebesparing huursector (FEH) (Woningcorporaties en verhuurders)

SUBSIDIE GESLOTEN

Deze regeling is bedoeld voor investeringen in verduurzaming van bestaande huurwoningen. Met deze regeling kan een lening met een laag rentetarief verkregen worden. Verhuurders en woningcorporaties krijgen zo extra stimulans om te inversteren in energiebesparing van woningen die zij verhuren.

De regeling is enkel toepasbaar bij aanvragen vanaf 5 huurwoningen. Het is van belang dat er in de woning intensieve energiebesparende maatregelen toegepast worden om een bepaalde Energie-Index te bereiken.

Het huidige energielabel mag niet ouder zijn dan 6 maanden en een aanvraag voor een lening moet minimaal €75.000 zijn.

Wilt u meer weten over de regeling of een van onze specialisten vragen om advies?

De milieu-investeringsaftrek (MIA) (zakelijk)

Met de de milieu-investeringsaftrek kunt u uw fiscale winst verlagen. U kunt tot 36% van het geïnvesteerde bedrag van uw fiscale winst aftrekken. Dit percentage is afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) (zakelijk)

Met de willekeurige afschrijving milieu-investeringen kunt u een investering op een willekeurig moment afschrijven. Dit betekent dat u uw investeringen strategisch kunt gebruiken per jaar. Voor investeringen vanaf 2011 is de afschrijving beperkt tot 75%.

U kunt de MIA en VAMIL in combinatie gebruiken.

Wilt u meer informatie over het strategisch gebruiken van de MIA en VAMIL? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP) (Woningcorporaties en verhuurders)

SUBSIDIE GESLOTEN

Voor woningcorporaties en verhuurders van meerdere woningen onder de liberalisatiegrens was er de Stimuleringsregeling Energieprestatie Huursector (STEP). Deze regeling is voor nu gesloten. Hou onze blog of RVO  in de gaten voor nieuws over deze regeling.

Wist u dat:

 • Sommige subsidies stapelbaar zijn; zoals de SEEH in combinatie met de ISDE.
 • Er zijn ook subsidies die per gemeente of provincie gelden. Wilt u weten wat er mogelijk is binnen uw gemeente, kijk dan op energie subsidiewijzer.
 • RVO ook een subsidie en financieringswijzer heeft.

Advies en ondersteuning

Wij weten exact wat de vereisten zijn voor de verschillende beschikbare subsidies, en kunnen u ondersteunen bij de te nemen stappen om aan deze voorwaarden te voldoen. We gaan met u om tafel om te bespreken wat uw wensen zijn en begeleiden u stap voor stap in het doen van de aanvraag.

Het onderzoeken van de voorwaarden en het doen van de aanvraag van een dergelijke subsidie is een tijdrovende klus. Wij helpen u graag om dat proces zo simpel en efficiënt mogelijk te houden.

De aanvraag

Onze erkend onafhankelijke energieadviseur komt graag bij u langs om uw pand te inspecteren. Een afspraak hiervoor maken kan telefonisch, per mail of vul het onderstaande contactformulier in.

Misschien ook interessant

Energielabel C voor kantoren 

Energieadvies woning (maatwerkadvies)

Informatieplicht energiebesparing (EML) 

Energie-Index rentekorting hypotheek

Gerelateerde nieuwsartikelen

Tijdelijke verhoging subsidiebedragen (SEEH)

Tijdelijke verhoging subsidiebedragen (SEEH)

Door de coronacrisis is er een tijdelijke wijziging van toepassing op de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft besloten om particuliere woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren tegemoet te komen door de subsidiebedragen van de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) tijdelijk te verhogen.

Lees meer
RVV Verduurzaming sluit op 1 juli

RVV Verduurzaming sluit op 1 juli

Wie nog in aanmerking wil komen voor de RVV Verduurzaming moet haast maken! Sinds 1 februari 2019 is het mogelijk om de heffingsvermindering van de verhuurdersheffing voor verduurzaming van huurwoningen aan te vragen. Inmiddels zijn er meer meldingen dan het beschikbare budget bij RVO.nl gemaakt.

Lees meer