Energielabel bedrijfspand
Slim om in 2020 te regelen?
31 maart 2020
6 redenen om een energielabel voor uw bedrijfspand te regelen
1.
Heeft uw bedrijfspand een energielabel nodig?
Een energielabel utiliteitsbouw is noodzakelijk in een aantal situaties:
↪️ bij verhuur van een pand (verplicht)
↪️ bij verkoop van een pand (verplicht)
↪️ bij oplevering van een pand (verplicht)
2.
? Een overheidsgebouw groter dan 250m2 en publiekelijk toegankelijk, is verplicht om een geldig energielabel zichtbaar op te hangen. Dat geldt ook voor huurders van een overheidsgebouw.
3.
? Ook banken stellen steeds meer belang in vastgoed met een hoog energielabel. Veel banken willen vergroenen en stellen eisen aan de energiezuinigheid van het vastgoed dat ze financieren, zoals de Rabobank en ABN AMRO. Dus ook voor het herfinancieren van een pand, bijvoorbeeld in verband met renovatieplannen, is een energielabel belangrijk. En daarnaast ook het aantonen van plannen om het energielabel te verhogen.
4.
? Vanaf 2023 hebben kantoorpanden minimaal label C nodig.
Vanaf 2030 wordt label A de standaard.
In 2050 wordt er zelfs gestreefd naar een energieneutrale gebouwde omgeving.
Een Energie Prestatie Adviseur kan het huidige label voor u berekenen en advies + een stappenplan bieden om het label naar C of beter te brengen. Inclusief de verwachte kosten, terugverdientijden en aantrekkelijke subsidiemogelijkheden.
Vanaf 2023 een kantoorgebouw gebruiken zonder een geldig label C of Energie-Index van 1,3 of beter, is vanaf dan verboden en u riskeert de sluiting van het pand. Het is aan gemeentes om deze regelgeving straks te handhaven via het Bouwbesluit.
5.
? Vanaf 2021 gaat de NTA 8800 energieprestatienorm in. Door dit nieuwe energielabel wordt het ingewikkelder om een goed label te halen, mede doordat de bewijslast straks omgedraaid wordt.
6.
? Een definitief energielabel is 10 jaar geldig. Heeft uw pand al energielabel C of hoger. Vraag dan dit jaar nog een energielabel aan voor de komende tien jaar.