Blog: energielabel verplicht bij woningverkoop

Huis verkopen?
Houd het energielabel in de aanslag!

Stel je voor: je staat in de startblokken voor de verkoop van je huis, maar heb je wel aan het energielabel gedacht? Nou was het in orde maken van het energielabel al verplicht bij de verkoop van je huis. Wat veranderd is, is dat voor 1 januari 2021 jij zelf via internet het VEL (= Vereenvoudigd Energielabel) kon aanvragen voor €5 à €15 euro. Sinds 1 januari dit jaar kan dit niet meer en moet er een gecertificeerde adviseur langskomen om de woning in te meten en het energielabel op te stellen. Je huis mag pas in de verkoop bij het beschikken over dat definitieve energielabel. Wie nog geen geldig energielabel heeft, maar wel het huis gaat verkopen, hoeft dat dit jaar nog niet te vermelden bij het adverteren. Maar daar komt binnenkort verandering in.

Er zijn het afgelopen jaar nogal wat dingen gewijzigd wat betreft het energielabel; zo is de aanvraagprocedure van het energielabel veranderd en is het boetebedrag verhoogd voor het niet tijdig beschikken over een definitief energielabel. Maar wat als een paal boven water staat is dat het nieuwe energielabel een stuk nauwkeuriger is. Het huis wordt namelijk grondig onderzocht volgens de NTA8800; uitgewerkt in het opnameprotocol ISSO 82.1. Hierin worden alle relevante bouwkundige en installatietechnische gegevens van de woning tijdens de opname verzameld. Wij zeggen: Win win. Want hey, door het inzicht dat het energielabel je geeft, krijg je ruimte om te besparen op de energierekening én help je tegelijkertijd het milieu een handje.

Van A tot G

Wist je dat uit onderzoek van de universiteit in Tilburg blijkt dat huizen met energielabel G of F gemiddeld een maand langer te koop staan? Een investering in het energiezuinig maken van je huis is daarom niet alleen ontzettend slim, ook de verkoop gaat sneller én je kunt er meer voor vragen. Er zijn verschillende klassen in energielabels, van A++++ tot en met G. A++++ is het meest zuinige energielabel en energielabel G is het minst zuinige. Huizen met energielabel G hebben dus een hoog energieverbruik. Dat komt meestal omdat er nog enkel glas in het huis is en weinig isolatie. Er komt op die manier sneller kou in je huis en de warmte verdwijnt vlug.

foto-bedrijf-zonnepanelen

Toezicht

Zoals we al stelden, komt er vanaf 1 januari 2022 verandering in de huidige regels en die hebben te maken met handhaving. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hield al sinds 2015 toezicht op de registratie van een geldig energielabel, maar start volgend jaar met handhaving op deze regel. Wordt er geen energielabel geregistreerd, maar er wel een woning verkocht? Dan is dit meteen terug te zien door de ILT. Geef je geen geldig energielabel mee aan de koper van je huis, dan krijg je van de ILT een boete van 435 euro.

Meer informatie over de regels van de ILT lees je hier.

Met jouw energielabel op zak kunnen potentiële kopers meteen zien of je huis energiezuinig is. Hoe groener het energielabel, hoe zuiniger je huis. Heb jij het energielabel nodig op verzoek van je hypotheekverstrekker? Het aanvragen van een opname voor energielabel gaat super eenvoudig: Vraag de offerte aan, plan de afspraak en wij komen bij je langs voor de woningopname. Je ontvangt binnen 10 werkdagen na opname het definitieve energielabel!