Voorkom een boete

Verstuur uw energieaangifte vóór 1 juli

9 januari 2019

Verplichte energieaangifte voor bedrijven

Iedereen moet verplicht belastingaangifte doen. Voor bedrijven komt er in 2019 een vergelijkbare plicht bij: de energieaangifte.

In 2019 gelden nieuwe regels in voor het besparen van energie. In een korte samenvatting: wie kán besparen, die móet ook besparen.

Een bijzonder detail is dat alle bedrijven die onder de regeling vallen (en dat zijn er nogal wat) verplicht zijn om hun energiebesparende plannen te melden. Wie dit niet op tijd doet, riskeert een boete. De deadline is 1 juli en boetes kunnen oplopen tot in de duizenden euro’s.

Een verplichte energieaangifte, dus.

De nieuwe energieaangifte heet officieel de informatieplicht energiebesparing. Nog niet veel huurders en verhuurders kennen de nieuwe wetgeving, dus we leggen de regels uit in begrijpelijke taal.

Zeven vragen over de informatieplicht energiebesparing

De nieuwe wetgeving roept veel vragen op. We geven antwoord op de zeven meestgestelde vragen.

Moet ik nu verplicht energie gaan besparen?

Ja, bedrijven worden verplicht om energie te gaan besparen. De nieuwe wet schrijft voor dat u alle maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen in de komende tijd dient door te voeren. En om er zeker van te zijn dat dit gebeurt, bent u verplicht om voor 1 juli aan te geven wat uw plannen zijn.

Doet u dit niet? Dan riskeert u een boete.

Voor wie zijn de nieuwe regels van toepassing?

De nieuwe wet is van toepassing op ieder bedrijf met een elektriciteitsgebruik van 50.000 kWh of een gasverbruik van 25.000 m³.

De grens is relatief laag ingeschat, want een middelgrote onderneming zit hier al snel aan. Bovendien geldt de maatregel niet alleen voor bedrijven, maar ook voor instellingen zoals scholen en overheidsgebouwen.

Is energiebesparing de verantwoordelijkheid van de huurder of van de verhuurder?

Simpel gezegd: degene die eindverantwoordelijk is voor wat er in de bedrijfsruimte gebeurt, die is ook verantwoordelijk voor de energiebesparing (en dus ook aansprakelijk voor als er iets niet gebeurd.

In de praktijk hangt het af van wat er in het huurcontract is geregeld.

Neem bijvoorbeeld de Tl-verlichting in een pand (want die moet volgend jaar verplicht worden vervangen door ledverlichting). Bepaalt het huurcontract dat alleen de verhuurder deze mag vervangen, dan maakt dat de verhuurder aansprakelijk. Zo niet, dan is de huurder verantwoordelijk.

In de praktijk kan de verantwoordelijkheid ook worden gedeeld tussen twee partijen. Bijvoorbeeld omdat de verlichting valt onder de verantwoordelijkheid van de huurder; en de verwarmingsketel onder de verantwoordelijkheid valt van de verhuurder.

Ik huur een ruimte in een kantoorpand. Geldt dit allemaal ook voor mij?

Die kans is groot. Gebruiken alle bedrijven in hetzelfde pand samen meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m³gas? Dan valt u inderdaad ook onder de nieuwe regels.

Hoe worden de boetes berekend?

Op 1 juli bekijkt de overheid wie wel en wie geen aangifte heeft gedaan. Naar aanleiding van deze inventarisatie kunnen bepaalde bedrijven rekenen op een bezoek van een ambtenaar, die de energiebesparing controleert.

De boetes lopen op tot € 1.000 per overtreding. Zijn er meerdere overtredingen? Dan kunnen er dus meerdere boetes worden opgelegd.

Wat kan ik doen om een boete te voorkomen?

Niemand zit te wachten op een boete. Gelukkig heeft u nog voldoende tijd. Om een boete te voorkomen, raden wij de volgende stappen aan:

  • Overleg: Aangezien de maatregelen de verantwoordelijkheid van huurder en verhuurder raken, adviseren we beide partijen om samen een plan van aanpak te maken.
  • Inventariseer: Bekijk welke energiebesparende maatregelen er getroffen moeten worden en maak hier een planning voor.
  • Verstuur: De energieaangifte kunt u online versturen. Doe dit in ieder geval vóór 1 juli. Op deze datum hoeft u nog niet alles te hebben uitgevoerd, maar moet er in ieder geval een planning voor zijn.

Waar dien ik de aangifte in?

U verstuurt uw melding via het e-loket van RVO.

Over ons

Energie Inspectie helpt vastgoedeigenaren en huurders aan energiezuinige panden.

  • Wij inventariseren de verplichte besparingen aan de hand van de Erkende Maatregelenlijst.
  • Geven advies over de te nemen maatregelen.
  • We maken melding bij de RVO via ons EML Totaal+ pakket én geven u inzicht in uw energieverbruik.
  • Wij hebben bovendien een uitgebreid netwerk van lokale bedrijven en ondernemers en kennen altijd iemand die de maatregelen uit kan voeren.

 

Aangenaam!

Energie Adviseur Evert Swart
  • Anneke: Relatie Manager
  • Staat altijd voor u klaar.
  • Klanttevredenheidsscore van 9.1
  • Vragen? We reageren binnen 1 werkdag.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 100 MB.
    • Hidden
    • Hidden
    • Hidden

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.