Het nieuwe energielabel | de energieprestatienorm NTA 8800

Per 1 januari gaat het nieuwe energielabel van start, bekend als de energieprestatienorm NTA 8800. De afgelopen dagen is er kritiek geuit in de media en door de vereniging van eigen huis, over het nut van dit nieuwe energielabel. Zij stellen dat het alleen maar meer geld zou gaan kosten.

Op 16 juni beantwoorde Martijn van der Harst in een interview met Omrop Fryslân de vraag of deze kritiek terecht is.

Het huidige label: een slager die zijn eigen vlees keurt?

Op dit moment geven huiseigenaren zelf een tiental kenmerken van de woning door, waarna er een energielabel wordt afgegeven. Dit label is erg fraudegevoelig omdat de kenmerken lastig te contoleren zijn. Daarnaast geeft het alleen een eerste indruk van de energiezuinigheid van de woning. Het komt dan ook regelmatig voor dat de duurzaamheidsadviseurs van Energie Inspectie nieuwe labels moeten bepalen, omdat het huidige label incorrect blijkt te zijn.

In alle andere EU-lidstaten is het al zo dat er een duurzaamheidsadviseur bij de mensen langskomt om het energielabel van de woning vast te stellen. Nederland is het laatste land waarbij dit nog niet wordt gedaan. “Nederland heeft geprobeerd om het zo eenvoudig mogelijk te houden en daarbij de mazen in de wet op te zoeken,” zegt Martijn.

Omrop Fryslân nam contact op met Martijn om te horen hoe hij denkt over de kritiek die de laatste dagen is geuit in de media. Het interview is hieronder terug te luisteren.

Het nieuwe energielabel | de energieprestatienorm NTA 8800

De nieuwe regelgeving die per 1 januari 2021 van kracht zal gaan, is bijna niet te vergelijken met de huidige situatie. De methode zal een vervanging zijn op de bestaande methode voor nieuwbouw en bestaande bouw (NEN 7120, ISSO 75.3 en Nader Voorschrift). Voor het nieuwe energielabel zal een onafhankelijke erkende energieadviseur bij mensen langsgaan en een uitgebreid rapport opstellen, gebaseerd op gedetailleerde kenmerken van de woning.

Meer informatie over de energieprestatienrom NTA 8800 vind u op de website RVO.nl.

Bepaling Energie-Index door een gecertificeerde EPA-W adviseur

Niet wachten tot `1 januari? De huidige Energie-Index (de voorganger van de NTA 8800) kan worden aangevraagd en is 10 jaar geldig. Hiervoor kunt u bij Energie Inspectie terecht. 

De Energie-Index mag enkel en alleen opgesteld worden door een volgens de BRL9500-norm gecertificeerde duurzaamheidsadviseur. Om de index te bepalen komen we bij u langs om zo’n 150 energetische kenmerken van de woning gedetailleerd op te nemen. Zo onderzoeken we onder andere de isolatiekwaliteit en noteren we welke installaties er aanwezig zijn. Op basis van de uitgebreide opname berekenen we het Energie-Indexgetal: hoe lager het getal, hoe beter de energieprestatie van uw woning.

  Aangenaam!

  Energie Adviseur Evert Swart
  • Anneke: Relatie Manager
  • Staat altijd voor u klaar.
  • Klanttevredenheidsscore van 9.1
  • Vragen? We reageren binnen 1 werkdag.

  Vraag vrijblijvend een offerte aan

  • Sleep bestanden hierheen of
   Max. bestandsgrootte: 100 MB.
   • Hidden
   • Hidden
   • Hidden

   Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   icon-linkedin        icon-instagram

   certificate BRL9500 gecertificeerd

   nuchter&deskundigAl 5 jaar ervaring

   nuchter&deskundigKlanttevredenheidsscore van 9.1