Isoleren

Laat de hitte niet uw woning in

31 juli 2019

Isoleren om uw woning koel te houden tijdens een hittegolf

Goede isolatie helpt om het in de winter aangenaam warm binnen te houden en in de zomer om de hitte buiten te houden. De zomers lijken steeds warmer te worden, met als gevolg dat we in de zomer meer energie verbruiken door het gebruik van airco en ventilatoren. Wat voor duurzame maatregelen zijn mogelijk om in de zomer het energieverbruik laag te houden? Beter isoleren.

Goede isolatie bespaart veel energie

 

Airco & zonnepanelen

Met deze hittegolf is iedereen op zoek naar verkoeling. Veel mensen blijven daarom binnen, maar in de meeste huizen voelt de binnentemperatuur na een tijd ook tropisch.
Airconditioning en ventilatoren worden ingezet om het binnen een leefbaar te maken. Dat kost energie. Extra energiekosten die we in de zomer gebruikelijk besparen, omdat verwarming dan niet nodig is. Wie zonnepanelen heeft kan dit verbruik weer een duurzaam opvangen. Maar zonnepanelen hebben het momenteel ook zwaar en draaien tijdens de hitte niet op volle sterkte.

Zonnepanelen rendement hoge temperaturen

Bij hogere temperaturen wordt de opbrengst van zonnepanelen lager. Voor iedere 10 graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer 5 procent. Bron: Milieucentraal

Dat de zomers ieder jaar warmer worden beginnen we goed te merken. Dat we meer in moeten zetten op duurzame energie is duidelijk en wordt ons ook verplicht. Maar wat kunt u doen tijdens zulke hete zomerdagen, als de temperatuur binnen ook al richting de dertig graden schiet?

 

Isoleren om warmte binnen buiten te houden

Betere isolatie biedt een uitkomst. Waar isoleren in de winter ervoor zorgt dat de warmte binnen blijft, wat zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Zorgt goede isolatie in de zomer ervoor dat de warmte buiten blijft. Gesloten deuren en ramen zorgen er ook voor dat de warme lucht buiten niet binnenkomt.

 

Maar het is nú warm!

Energieadvies woning (maatwerkadvies)Hoe helpt u dat nu tijdens deze zomer? Niks. Maar het is wel een maatregel die u voor de volgende zomer kunt nemen. Betere spouwmuur en dakisolatie helpt om de hitte van de zon niet in uw woning te laten trekken. De isolatie van jaren ’80 en ’90 woningen zijn minder effectief. Na verloop van tijd kan de spouwmuurisolatie naar beneden zakken.  Oudere woningen (bouwjaar voor 1965) hebben meestal helemaal geen isolatie. Daar is dus winst op te behalen!

 

Wat kost dat wel niet, isoleren?

De RVO liet afgelopen maand al weten dat de SEEH regeling, Subsidie Energiebesparing Eigen Huis weer beschikbaar wordt. Deze subsidie is bedoeld voor isolatie-maatregelen.

Het soort en de kosten van isolerende maatregelen verschillen natuurlijk per woning. Wilt u onafhankelijk advies wat voor uw woning het beste is voor een aangenamere winter én zomer? Vraag dan onafhankelijk advies aan. Onze energie adviseur helpt u graag verder. Als u nu alvast een afspraak maakt, kunt u offertes opvragen om de maatregelen voor uw woning in gang te zetten. Uiteraard houden wij u ook op de hoogte van deze regeling.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden