Wanneer is mijn (kantoor)gebouw energielabel C plichtig?

Sinds 1 januari moeten de meeste (kantoor)gebouwen eraan geloven: in het bezit zijn minimaal energielabel C. Dit geldt voor alle gebouwen zonder woonbestemming, wanneer een mutatiemoment plaatsvindt. Een mutatiemoment is een moment van verhuur, verkoop en oplevering. Overheidsgebouwen die groter zijn dan 100m2 moeten, net als kantoorpanden, ook per 2023 minimaal energielabel C hebben. De ophangverplichting geldt bij (kantoor)gebouwen als de publieke toegangsruimte groter is dan 250m2.

Energielabel C houdt in dat het primaire fossiele gebruik maximaal 225 kWh per m2 per jaar is. Wie niet voldoet, staat strenge consequenties te wachten en mag het pand niet meer als kantoor in gebruik nemen. Gelukkig valt het behalen van energielabel C in de praktijk mee. Wat we zien is dat veel kantoren in eerste instantie al passen binnen de criteria van energielabel C of dat de stappen om daar te komen goed te doen zijn. Voordeel? De investering in energielabel C is zomaar terugverdiend.

TIP! De RVO heeft praktijksituaties geschetst die kunnen voorkomen tijdens het vaststellen of uw gebouw aan (minimaal) energielabel C moet voldoen, handig wanneer u twijfelt over uw situatie!

Welke gebouwen zijn niet energielabel C plichtig?

Gebouwen met enkel een opslagfunctie, kerken en monumenten zijn niet labelplichtig. Ook als uw kantoorpand een andere gebruiksfunctie heeft, bijvoorbeeld doordat een ruimte is omgebouwd tot woonruimte, is het gebouw, indien de kantoorruimte minder dan 50% beslaat, niet energielabel C plichtig.

Nog geen energielabel C? Nodig Energie Inspectie uit!

We vertellen u graag wat er komt kijken bij het aanvragen van energielabel. Zo bent u goed voorbereid en weet u wat u kunt verwachten. Is er toch nog iets onduidelijk over ons proces? Bel ons gerust op 088 42 42 900.

In 3 stappen met Energie Inspectie naar energielabel C of hoger

STAP 1

Een afspraak inplannen voor energielabel opname

STAP 2

Opname van uw bedrijfspand

STAP 3

U ontvangt het definitieve energielabel

Aangenaam!

ronde foto chris
  • Anneke: Office Manager
  • Staat altijd voor u klaar.
  • Klanttevredenheidsscore van 9.1
  • Vragen? Ik reageer binnen
    1 werkdag.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.