Energieprestatienorm voor gebouwen geldt vanaf 2021

NTA 8800 stelt strengere eisen

14 november 2019

Vanaf 2020 2021 wordt het ingewikkelder om een goed energielabel te halen

Energie-inspecteurs in Nederland bereiden zich voor op strengere regels voor keuringen door de nieuwe energieprestatienorm NTA 8800. Wat betekent dit voor ons en onze klanten? Dit is wat u kunt doen om hierop voorbereid te zijn.
*Laatste update 10-01-2020: ingangsdatum NTA uitgesteld.

Voorbereiden op de NTA 8800

Het aanleveren van documenten door de gebouweigenaar wordt belangrijker.
Denk daarbij aan bewijslast zoals:

  • detailtekeningen van isolatie;
  • bouwtekeningen en installatietechnische gegevens;
  • de facturen van uitgevoerde energie-bespaarmaatregelen.

Een goede dossiervorming is dus van belang. Het loont om deze documenten alvast te verzamelen in een dossier. Wanneer utiliteitsbouw opgeleverd, verkocht of verhuurd wordt, moet er verplicht een energielabel vast worden gesteld. Een proces wat efficient afgewerkt kan worden als het dossier alvast klaar ligt en volledig is.

Energielabel aanvragen >>

De mening van de regering:
er is strenger toezicht nodig om de doelstellingen uit het klimaatakkoord te halen. Eén van de gevolgen is dat energie-inspecteurs in de toekomst een uitgebreider dossier moeten toetsen en niet langer mogen uitgaan van de isolatiewaardes uit het bouwbesluit.

NTA 8800 energieprestatienorm 

In de nieuwe richtlijn NTA 8800 gaat 1 juli 2020 1 januari 2021* van start. De methode zal een vervanging zijn op de bestaande methode voor nieuwbouw en bestaande bouw (NEN 7120, ISSO 75.3 en Nader Voorschrift). In de nieuwe energieprestatienorm NTA 8800 staat vastgelegd hoe de energieprestatie van gebouwen in de toekomst moet worden vastgelegd. Het uitgangspunt blijft hierbij hetzelfde: elke besparende maatregel moet door de inspecteur kunnen worden onderbouwd, om meegenomen te kunnen worden in de toekenning van een energielabel.

Het grote verschil tussen nu en straks, is wat wordt gezien als bewijs. Momenteel mag de forfaitaire waarde van een woning als uitgangspunt worden gebruikt. Dit betekent dat bouwtekeningen en bepalingen uit een bouwbesluit gezien worden als de basis. Deze basis wordt daarna aangevuld met aangetoonde maatregelen, zoals spouwmuurisolatie.

Na 2021 wordt deze bewijslast omgedraaid. De aangetoonde energiebesparende maatregelen bepalen de toekenning van het energielabel. Forfaitaire waarden uit het bouwbesluit (aangetoond met bijvoorbeeld bouwtekeningen en bouwplannen) mogen pas worden opgevoerd als bewijs, als er geen enkele andere manier is om de energieprestatie van het gebouw te toetsen.

*9 januari is bekend gemaakt dat de NTA 8800 is uitgesteld naar 01-01-2021 omdat de vereiste rekensoftware niet op tijd gereed is. Bron: RVO.nl

 

Het gevolg in de praktijk

De strengere eisen betekenen dat de keuring van de energieprestatie nauwkeuriger wordt uitgevoerd. Het bouwbesluit is de minimale basis, maar nog veel belangrijker wordt wat er tijdens de bouw (en daarna) is gedaan.

Voor vastgoed- en woningeigenaren heeft de strengere keuring een groot voordeel. Een hoog energielabel is moeilijker vast te stellen en is dus waardevoller, waardoor de waarde van de woning hoog wordt of blijft.

 

Nu al voorbereiden op de nieuwe normering

Om te profiteren van de nauwkeurigere energielabels, adviseren wij om nu alvast te beginnen met het aanleggen van de juiste dossiers. Dit komt neer op alles verzamelen wat informatie geeft over de energieprestatie van de woning, zoals:

  • kwaliteitsverklaringen;
  • tekeningen van de panden;
  • aannemersverklaringen;
  • isolatiedetails;
  • installatietekeningen;
  • getekende offertes;
  • facturen.

Onze verwachting is namelijk dat vastgoedeigenaren die de bewijslast op orde hebben, gemakkelijker aan een beter label komen.

Meer weten over de voorbereiding op de energie inspecties voor NTA 8800? Neem contact op met Energie Inspectie.

Over ons

Energie Inspectie helpt met het behalen van energielabel C. Wij stellen het huidige energielabel vast en adviseren over welke stappen het meeste resultaat opleveren.

Wij hebben bovendien een uitgebreid netwerk van lokale bedrijven en ondernemers en kennen altijd iemand die de maatregelen uit kan voeren.

Meer weten? Neem vandaag nog contact met ons op via 058 30 31 100, mail naar info@energieinspectie.nl of vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met u op.

Aangenaam!

Energie Adviseur Evert Swart
  • Evert: Energielabel & Woningbouw specialist
  • Al meer dan 3.000 energielabels geregistreerd
  • Klanttevredenheidsscore van 9.1
  • Vragen? We reageren binnen 1 werkdag.

Vraag vrijblijvend een offerte aan