Voorbereiden op de BENG-berekening

Wie bezig is met de bouw van een huis, komt er ongetwijfeld mee in aanraking: de BENG-berekening. BENG-berekeningen worden nog voordat de vergunning is aangevraagd, gemaakt door onze duurzaamheidsadviseurs. Hiermee wordt getoetst of het gebouw voldoet aan de drie energieprestatie eisen. Eerder kon u hier al lezen hoe de BENG-berekening precies werkt. In feite wordt met de BENG-berekening alle onderdelen van het bouwplan die met de energieprestatie te maken hebben doorgerekend. Hierin wordt duidelijk welke keuzes er gemaakt gaan worden tijdens de bouw.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Goed voorbereiden loont omdat we de gegevens uit de BENG-berekening dan vaak zonder correcties kunnen overschrijven naar de daadwerkelijke eindopname, waar het energielabel uitkomt. Dat betekent dus dat u gaat uitvoeren wat is vastgelegd in de BENG-berekening en we niet opnieuw vanuit onvolledige informatie zelf indicaties hebben moeten maken. Hoe meer informatie wij hebben en hoe beter de details zijn, hoe gedetailleerder de uiteindelijke berekeningen zijn. Hier speelt u dus een rol in.

Checklist: waar let u op?

R

Dak, vloer en gevels
Door het toepassen van LED-verlichting waar nog geen LED-verlichting aanwezig is, bespaar je aanzienlijk op de elektriciteitskosten voor verlichting. Door deze simpele energie-switch is er een besparing van wel 50% mogelijk.

R

Installatie
Leg uit hoe u de woning gaat ventileren. Is dit bijvoorbeeld (balans) mechanisch of natuurlijk? Laat hierin ook weten of de aansturing per ruimte of hoofdvertrek is.

R

Verwarmen
Bij het benoemen van elementen over het verwarmen kunt u denken aan de warmte opwekker, of de aansturing per ruimte of hoofdvertrek is en of het afgiftesysteem met lage of hoge temperatuur werkt.

R

Warmtapwater
Maakt u gebruik van een boiler, waterpomp, heet of kokend waterkraan? Bij de koeling benoemt u informatie over de actieve koeling.

R

Hernieuwbare energie
Benoem hier of u gebruik gaat maken van (PV)zonnepanelen of zonnecollectoren (zonneboiler).

Zorg dat u de juiste waarde krijgt toegekend!

Wat gebeurt er wanneer u nog niet alle details duidelijk voor ogen heeft? Het kan zomaar betekenen dat uw uiteindelijke energielabel lager uitvalt dan die daadwerkelijk had kunnen zijn. Stel nou dat het type isolatie nog niet definitief vastgesteld is. Het maakt dat onze adviseur duurzaamheid tijdens het uitvoeren van de BENG-berekening uitgaat van het minimale; de bouwbesluit eisen. We zien vaak dat de meeste gebouwen boven de bouwbesluit eisen zitten bij het plaatsen van de hoeveelheid isolatie, om in ieder geval veilig te zitten. Het zou zonde zijn dat we ondanks de goede isolatie toch genoodzaakt zijn om uit te gaan van de bouwbesluiteisen en u daarmee niet de juiste waarde toegekend krijgt.

BENG berekening in de planning? Bereid u goed voor:

  • Maak plannen en werk deze specifiek uit;
  • Geef zoveel mogelijk gedetailleerde informatie, bijvoorbeeld uit welke lagen de gevel die u wilt gaan plaatsen is opgebouwd;
  • Denk na over specifieke type installatie;
  • Maak ook tijdens de bouw foto’s, bijvoorbeeld van hoe de isolatie geplaatst is.