rentekorting hypotheek energiezuinige woning

EPC of Energie-Index bepalen

Rentekorting hypotheek energiezuinige woning: EPC of Energie-Index bepalen

Duurzaam wonen met 0,2% rentekortingBij zowel de ABN AMRO als bij de Rabobank kunt u 0,2% rentekorting op uw hypotheek krijgen voor een energiezuinige bestaande woning of nieuwbouw. Om voor deze korting in aanmerking te komen, moet bij bestaande bouw de Energie-Index worden aangetoond en bij nieuwbouw de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC).

Voor het bepalen van de Energie-Index heeft u een erkend EPA-W adviseur nodig.

 

Wat moet u weten over het bepalen van de Energie-Index of EPC

Alles moet aantoonbaar zijn
Als er bepaalde isolatie aanwezig is of er zijn maatregelen uitgevoerd die effect hebben op de Energie-Index, dan moet dit aantoonbaar zijn. Dat kan door middel van het aanleveren van:

 • bouwtekeningen
 • facturen
 • bestek

Er moet in ieder geval uit blijken wat bijvoorbeeld de dikte van de isolatie is. Indien u geen papierwerk heeft waar deze informatie op te vinden is, kunnen we dit ook achterhalen door destructief onderzoek bij bestaande woningen. Dit betekent dat er een klein gaatje (circa 3 cm) in de buitenmuur of de binnenkant van het dak worden geboord. Bij destructief onderzoek zult u deze gaten zelf moeten herstellen.

Opname in de woning
Voor het bepalen van de Energie-Index komt de EPA-W adviseur bij u langs. Voor een opname Energie-Index moet u rekening houden met een opname van ongeveer 1 à 2 uur.

 

Voorbeeld Energie-Index in vergelijking met energielabel
Voorbeeld Energie-Index in vergelijking met energielabel

Energie-Index voor bestaande woning

De Energie-Index geeft aan hoe energiezuinig een bestaande woning is. De Energie-Index wordt op basis van 150 kenmerken bepaalt en geeft ook aan hoe de woning energiezuiniger gemaakt kan worden. De index wordt berekend door een gecertificeerde EPA-W adviseur. Deze adviseur komt langs in de woning voor een opname van ongeveer 1 à 2 uur. Alle opname gegevens worden daarna op de computer ingevoerd. De definitieve Energie-Index wordt berekent met speciale software.

Om in aanmerking te komen voor rentekorting op een hypotheek energiezuinige woning, moet de woning een Energie-Index hebben van 0,6 of lager.

 

Voorbeeld EPC waarde in vergelijking met het energielabel
Voorbeeld EPC waarde in vergelijking met het energielabel

Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) voor nieuwbouw woning

EPC waarde nieuwbouwwoning bepalenDe Energie Prestatie Coëfficiënt is de waarde die gegeven wordt om te bepalen hoe energiezuinig een nieuwbouwwoning is. Hoe lager deze waarde is, hoe energiezuiniger de woning.

Nieuwbouw moet voldoen aan wettelijke eisen met betrekking tot de energiezuinigheid, welke door de overheid zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. De bepaling van de EPC waarde voor energiezuinigheid, gaat aan de hand van gebouweigenschappen, standaard gebruikersgedrag en installaties. Deze waarde wordt bepaald door een gecertificeerde EPA-W adviseur.

Om in aanmerking te komen voor rentekorting op een hypotheek energiezuinige woning, moet de woning voldoen aan de EPC-norm van 0,4 of lager.

 

De woning is (nog) niet voldoende energiezuinig voor rentekorting

Uw woning voldoet niet aan de waardes Energie-Index of EPC om in aanmerking te komen voor de duurzaamheidskorting hypotheekrente. Dat is vervelend, maar misschien wilt u wel graag energiezuiniger wonen. Onze energie adviseur kan u advies geven welke maatregelen nodig zijn om een Energie-Index of EPC waarde te behalen die wel binnen de voorwaarden vallen. Door middel van een energie adviesrapport krijgt u inzicht in de maatregelen die u kunt uitvoeren. Neem contact op met de Rabobank of ABN AMRO bank om te bespreken of u alsnog in aanmerking kan komen voor de korting, als u de maatregelen uit laat voeren.

 

Rentekorting op uw hypotheek regelen

Wilt u in aanmerking komen voor de duurzaamheidskorting op uw hypotheek. Vraag vandaag nog een offerte op. Onze gecertificeerde EPA-W adviseur komt graag bij u langs om de Energie-Index van een bestaande woning op te nemen, maar kan ook de EPC waarde van een nieuwbouwwoning te berekenen.

 

Naam *

Telefoonnummer *


 

Energieadvies woning (maatwerkadvies)

Duurzame en groene hypotheken

Verbouwen of verhuizen. Wat voor keuze u ook maakt, het is een goed moment om uw huidige woning energiezuiniger te maken. Of om een energiezuinige woning te laten bouwen. Het verduurzamen van eigen woning is een wens die steeds belangrijker wordt. Energiezuiniger wonen levert meer wooncomfort op, bespaart energiekosten en het is goed voor het klimaat.

Om een duurzame samenleving te stimuleren bieden de Rabobank en de ABN AMRO al rentekorting op de hypotheek aan. Zo heeft de ABN AMRO de Duurzaam Wonen Hypotheek en de Rabobank heeft de Rabo Groenhypotheek en het Rabo Groendepot. Daarnaast is het dus mogelijk om in aanmerking te komen voor een duurzaamheidskorting van 0,2% op uw hypotheekrente. Controleer de voorwaarden en mogelijkheden bij de ABN AMRO of de Rabobank.

 

Veel gestelde vragen
EPC waarde en de Energie-Index

 

De Energie-Index en het Energielabel geven beide aan hoe energiezuinig een woning is, maar de Energie-Index is veel gedetailleerder dat het Energielabel.
De Energie-Index wordt op basis van 150 kenmerken bepaalt en geeft aan hoe de woning energiezuiniger gemaakt kan worden.
Het Energielabel wordt op basis van slechts 10 kenmerken bepaalt.

Load More

Benieuwd wat wij voor u kunnen doen?

 • Energielabeling & -beleid

  Wij voorzien uw pand graag van een energielabel of energie-index.

 • Verduurzamingsadvies

  Bent u benieuwd naar hoe u uw maandelijkse energierekening omlaag kunt brengen? Wij zoeken het voor u uit.

 • Ondersteuning bij subsidie-aanvraag

  We begeleiden u stap voor stap in het doen van de aanvraag.

Ik wil een offerte of bel mij terug

Menu