Energie Inspectie bij u in de gemeente

Samen met de gemeente Dantumadiel werken we aan de uitvoering van het Nationaal Isolatie Programma, waarbij er door woningeigenaren een voucher aangevraagd kan worden ter waarde van € 2.500,- voor het verbeteren van de isolatie van uw woning. Onze energieadviseurs helpen u als inwoner beter inzicht te geven in de staat van isolatie van de woning, om zo bewuste keuzes over een investering te maken. 

Energie Inspectie bij u in de gemeente

Samen met de gemeente Dantumadiel werken we aan de uitvoering van het Nationaal Isolatie Programma, waarbij er door woningeigenaren een voucher aangevraagd kan worden ter waarde van € 2.500,- voor het verbeteren van de isolatie van uw woning. Onze energieadviseurs helpen u als inwoner beter inzicht te geven in de staat van isolatie van de woning, om zo bewuste keuzes over een investering te maken.

Isolatievoucher voor Dantumadiel inwoners

Bent u inwoner van de gemeente Dantumadiel en wilt u uw koopwoning gaan isoleren? Dan heeft u per 1 januari 2024 mogelijk recht op een voucher ter waarde van € 2.500,-. De komende drie maanden zijn we bij u in de buurt om u te informeren over deze voucher regeling en om u te adviseren over de eventueel te nemen isolatie maatregelen. Het adviesgesprek duurt ongeveer 30 minuten, hierbij controleren we de staat van isolatie van uw woning en brengen we u op de hoogte van alle mogelijke vormen van financiering.

Wilt u meer informatie?

Alle details over de vereisten om in aanmerking te komen, volledig overzicht van de financierings- en subsidiemogelijkheden en andere initiatieven die de gemeente Dantumadiel aanbiedt voor haar inwoners, kunt u hier vinden:

Veelgestelde vragen


 Is er toch nog iets onduidelijk over ons proces? Bel ons gerust op 088 42 42 900.

Wanneer kom ik in aanmerking voor de subsidieregeling?

Om in aanmerking te komen voor de subsidieregeling dient u aan de volgende eisen te voldoen:

  • U heeft een koopwoning
  • De WOZ-waarde van uw woning is per 1 januari 2022 onder € 301.000,-
  • Het huidige energielabel is categorie D of lager*.

* Niet iedere woning heeft een vastgesteld energielabel. In dat geval geldt dat men in aanmerking komt als er twee van de vier onderstaande gebouwdelen nog niet zijn geïsoleerd.

  • de vloer en de bodem
  • de gevel, waaronder de spouwmuur
  • het dak en de zolder/vlieringvloer
  • de ramen en deuren
Welke financierings- en subsidiemogelijkheden biedt mijn gemeente?

Hieronder volgt een overzicht van de mogelijke subsidies die u kunt aanvragen voor de verbetering van de isolatiestaat van uw woning. In veel gevallen kunt u deze subsidies combineren om het voor u nog aantrekkelijker en voordeliger te maken.

Gemeentelijke subsidie vanuit het Nationaal Isolatieprogramma (€ 2.500,-)

Het Nationaal Isolatieprogramma (NIP) is de meerjarige aanpak van het Rijk om 2,5 miljoen woningen beter te isoleren. De gemeenten hebben hier budget voor ontvangen en vanaf 1 januari 2024 zullen veel bewoner in uw gemeente in aanmerking komen voor subsidie. Het subsidiebedrag zal circa € 2.500,- zijn en zal in de vorm van een vouchersysteem worden uitgekeerd.

Voor meer informatie, klik hier.

Investeringssubsidie Duurzame Energie
Vanuit de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunt u subsidie ontvangen voor het treffen van energiebesparende en duurzame maatregelen in uw woning. Dit gaat om maatregelen zoals het plaatsen van beter isolerend glas of de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler.

De hoogte van de vergoeding hangt af van het aantal, het oppervlakte en het type materiaal van de maatregelen die u laat uitvoeren op uw woning.

Voor meer informatie, klik hier.

Warmtefonds
Het Nationaal Warmtefonds is een overheidsregeling waarbij woningeigenaren snel en makkelijk geld kunnen lenen voor energiebesparende maatregelen. Voor woningeigenaren met een inkomen tot € 60.000,- is het mogelijk een 0% lening aan te vragen.

Meer informatie kunt u vinden op de website: warmtefonds.nl/fryslan

Gemeentelijke stimuleringslening
Alle woningeigenaren in de gemeente kunnen gebruik maken van de gemeentelijke stimuleringslening. Dit is een lening met een lage rente (1,7%) waarmee u werkzaamheden kunt financieren om uw huis comfortabeler en toekomstbestendiger te maken. Denk hierbij aan het verwijderen van asbest, het plegen van onderhoud of  het verduurzamen en energiezuiniger maken van uw woning.

Gemeente Verzilverlening
Bent u woningeigenaar, heeft u overwaarde op uw woning en bent u ouder dan 57 jaar? Dan komt u in aanmerking voor een verzilverlening.

Voor meer informatie, klik hier.

Biedt mijn gemeente nog verdere ondersteuning?

Gemeentelijke Energiecoach
In uw gemeente is het mogelijk om gebruik te maken van gratis Energiecoaching aan huis. Deze coach geeft bespaartips en helpt om meer inzicht te verkrijgen in uw energierekening en verbruik. Een perfect startpunt voor verdere verduurzaming van uw woning.

Meer informatie, klik hier.

Ljochtbus

De Ljochtbus voorziet u gratis van kleine energiebesparende maatregelen en helpt u deze te plaatsen in uw woning. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ledverlichting, radiatorfolie en tochtstrips.

Een afspraak maken met de Ljochtbus kunt u regelen samen met onze Energieadviseur of via https://ljochtbus.nl/

Wet natuurbescherming

Landelijk is er veel discussie over de impact van isoleren op beschermde diersoorten. Het uitgangspunt van de gemeenten is de wet natuurbescherming te volgen. Met name met het isoleren van de spouwmuur of het dak kan u tegen beperkingen aanlopen.

De ontwikkelingen rondom deze wet en regelgeving zijn op dit moment nog veel in beweging. De gemeente zal u verder over informeren bij het uitreiken van de subsidievoucher.

Wie komt er bij u langs?

Chantal Melching

Energie Adviseur Evert Swart

Of bel ons op 088 42 42 900
(tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar)

Direct een afspraak regelen

Binnen 1 werkdag contact