5 tips voor het verduurzamen van je bedrijf

Samen doen we er alles aan om onze wereld leefbaar te houden. Ook voor de zakelijke markt betekent dat, dat er concrete stappen gemaakt worden. Uit onderzoek van het KPMG dat begin dit jaar werd gepubliceerd, komt naar voren dat de meeste bedrijven op hun eigen manier invulling geven aan verduurzaming. Het is geweldig om te lezen dat 93% van de bedrijven aangeeft bezig te zijn met duurzaamheid en dat het voor iedereen duidelijk is dat de implementatie van duurzaamheid in de zakelijke markt een essentieel onderdeel is voor nu en ook voor later.

Wanneer je bedrijf bijvoorbeeld voldoet aan de vierjaarlijkse energie-audit, kun je op voorhand al veel doen. Sterker nog, ook zonder energie-audit in het verschiet is het nooit verkeerd om stappen te nemen richting een duurzame toekomst. Lees daarom deze vijf tips waarmee je je bedrijf het een stukje makkelijker maakt op de weg naar verduurzaming.

Tip 1 | Toepassen van LED-verlichting

Door het toepassen van LED-verlichting waar nog geen LED-verlichting aanwezig is, bespaar je aanzienlijk op de elektriciteitskosten voor verlichting. Door deze simpele energie-switch is er een besparing van wel 50% mogelijk.

Tip 2 | Aanwezigheidsdetectie verlichting 

Bij een handschakeling-regeling voor verlichting bestaat de kans dat er vergeten wordt om de verlichting uit te doen. Door middel van een aanwezigheidsdetectie gaat de verlichting in je pand alleen aan wanneer er personen aanwezig zijn.

Tip 3 | Bandenspanning controleren

Wie veel onderweg is of medewerkers heeft die veel onderweg zijn, doet er goed aan om maandelijks de bandenspanning van de voertuigen te controleren. Als de banden niet op optimale spanning zijn gebracht, zorgt dit voor extra wrijving met het wegdek. Hierdoor slijten de banden sneller en wordt meer brandstof verbruikt. Door het op pijl houden van de bandenspanning kan je een besparing van 1 tot 3% bereiken. Of nog beter: werk meer thuis!

Tip 4 | Waterzijdig inregelen

Door de radiatoren waterzijdig in te regelen, stroomt precies de juiste hoeveelheid warm water door alle radiatoren die nodig is om de ruimte te verwarmen. Hierdoor is de warmteafgifte optimaal en het gasverbruik exact afgestemd op de juiste hoeveelheid te verwarmen water.

Tip 5 | Sluipverbruik apparaten elimineren

Veel elektrische apparaten op kantoren verbruiken stroom als ze niet nuttig gebruikt worden. Meet daarom eens een weekend lang het huidige nachtverbruik. Schakel het volgende weekend alle apparatuur uit, die uitgeschakeld kan worden en meet het verschil in verbruik. Ga na of het nodig is dat de apparatuur aan staat buiten werktijd. Zo nee, dan zijn er mogelijkheden om te besparen op sluipverbruik.

Een simpele elektriciteitsmeter kost € 15,00 tot € 40,00. Het verminderen van sluipverbruik en controleren van instellingen van apparatuur kost vrijwel niets en verdient zich meestal binnen 6 maanden terug. Door het elimineren van sluipverbruik is een besparing van 12% mogelijk op het verbruik van elektrische apparatuur.

Behoefte om erachter te komen wat je nog meer kunt doen om jouw bedrijfspand te verduurzamen?